Ondernemers

Cardio Boksen is de

plek om fitter en gelukkiger te worden

Bij Cardio Boksen komen mensen samen om fitter, gezonder en gelukkiger te worden. Het is meer dan een sportschool, het is tevens een ontmoetingsplaats.

De 33-jarige ondernemer Gijs Haverman is geboren en getogen in Breda en maakt sinds 2021 voor zijn onderneming Cardio Boksen gebruik van een ruimte via Young Startup bij Koepel District. Bij Cardio Boksen komen mensen samen om fitter, gezonder en gelukkiger te worden. Het is meer dan een sportschool, het is tevens een ontmoetingsplaats.

Verslavingskliniek

Gijs komt van ver. Voordat hij begon met ondernemen was hij zichzelf een beetje kwijt. Hij vertelt: “Ik heb nooit echt goed kunnen leren, stilzitten was voor mij een uitdaging en mijn concentratie op school was ver te zoeken. Ik ben productiewerk gaan doen, maar daar was nauwelijks ruimte voor creativiteit. Ik werd ongelukkig, leefde ongezond en belandde zelfs in een verslavingskliniek.”

In de kliniek heeft Gijs de juiste hulp gekregen en zichzelf herpakt: “In de kliniek kwam in aanraking met boksen en in de periode erna ben ik gezonder gaan leven, therapie blijven volgen en gaan sporten. Ik heb ervaren wat een positief effect sport op het welzijn van een mens heeft en ik besloot hier op professioneel vlak iets mee te gaan doen.”

Meer dan een gym

"Ik heb ervaren wat een positief effect sport op het welzijn van een mens heeft en ik besloot hier op professioneel vlak iets mee te gaan doen.”

Sporten in een voormalige gevangenis

Hij startte zijn bedrijf Cardio Boksen in een vervallen loods zonder voorzieningen als gas, water en elektriciteit. De gaten zaten in de muur maar “ik was enorm gemotiveerd en ging ervoor”, aldus Gijs. In zijn sportruimte hingen een paar bokszakken en de klanten druppelden binnen, hij kreeg zelfs een bekende Bredase politicus als klant!

Toen de sportschool net lekker begon te lopen, moest Gijs de ruimte helaas verlaten omdat het pand gesloopt werd. Via een kennis die gebruik maakte van een werkruimte bij Koepel District, kwam hij in contact met Young Startup en kon hij al snel een ruimte betrekken op dit voormalige gevangenisterrein. Gijs is blij met zijn nieuwe sportruimte: “Ik heb hier eigenlijk alles wat ik nodig heb: het is ruim, schoon en er is sanitair. Mijn klanten vinden het tof om in deze gym te komen de bijzondere locatie spreekt bij velen tot de verbeelding.”

Mijn gym is mijn thuis

Toekomstplannen

Over zijn toekomstplannen vertelt Gijs het volgende: “Ik heb niet de ambitie om megagroot te worden. Ik vind het fijn om er een goede boterham mee te verdienen en ik krijg er een voldaan gevoel van om mensen te helpen gelukkiger en fitter te worden. Ik ben vaker in mijn sportruimte dan in mijn huis te vinden: mijn gym is mijn thuis. Een balans tussen werk en privé is er eigenlijk niet, maar dat maakt mijn werk juist mooi.“

Als we Gijs vragen naar ondernemerstips en -fouten, begint hij te lachen: “Ik heb genoeg fouten gemaakt, maar ik heb overal van geleerd! Fouten maken is beter dan niet proberen – zo denk ik erover, no guts no glory! Als ondernemer heb je bovendien voortdurend met mee- én tegenvallers te maken. Daar moet je tegen kunnen. Niet alles gaat in een keer goed.”

De ruimte die Gijs voor Cardio Boksen huurt is tijdelijk en kan gebruikt worden totdat er een nieuwe bestemming voor het gevangeniscomplex is gevonden. Hij zegt hierover: “De onzekerheid van het tijdelijk huren is soms lastig, maar de plek is echt uniek: ik hoop hier nog lang te kunnen blijven zitten. Het contact met het Young Startup beheerteam hier verloopt goed, het team volgt zelfs een keer per week een groepstraining bij mij!”

De Tempel in Amsterdam

Ondernemers

Magazijn076 is de

ontmoetingsplaats voor mensen met autisme

De koepelgevangenis had nog één ruimte vrij en dat was liefde op het eerste gezicht!

Magazijn076 is een werk- en ontmoetingsplaats voor en door mensen met autisme. De organisatie maakt gebruikt van een Young Startup antikraak werkruimte in Breda. Magazijn076 is opgericht door Ingeborg en Sandra en deels gefinancierd door MEE West-Brabant en Amarant. Hoe is deze unieke organisatie tot stand gebracht? Ingeborg vertelt het ons.

Hoe het begon

Ingeborg had pedagogiek gestudeerd en kwam in aanraking met Amarant. Deze organisatie was bezig met het opzetten van een nieuw project. “Dat was voor jongeren met autisme die uitbehandeld waren en bij wie het niet wenselijk was dat zij terug naar huis gingen”, vertelt Ingeborg. Ze groeide mee met Amarant en de woonprojecten en ontmoette zo ook Sandra Kok, co-founder van Magazijn076. Samen zetten zij kleinschalige projecten op voor mensen met autisme.

Toen de financiering van landelijk beleid naar gemeentelijk beheer verschoof, verschoof daarmee de focus van hun werkzaamheden en werd het voor Sandra en Ingeborg tijd voor een nieuwe uitdaging. Zij begonnen daarom met Magazijn076. Amarant en MEE West-Brabant gaven Sandra en Ingeborg financiële hulp en een jaar de tijd om hun plan ten uitvoer te brengen.

autisme

“Het autismebelevings-circuit leert mensen over hoe mensen met autisme dingen ervaren”

Wat doet Magazijn 076?

“Wij wilden een plek creëren die de zorg en het bedrijfsleven samenbrengt”, legt Ingeborg uit. Degenen die naar Magazijn076 toekomen zijn geen cliënten, maar ze komen omdat ze dat zelf graag willen. Hier hebben ze de ruimte om zich in hun eigen tempo te ontwikkelen. Ingeborg geeft een voorbeeld: “Iemand die op dit moment nu bij ons zit maakt kostuums. Hij heeft hele grote theatrale kostuums. Die is hij aan het opknappen; of wij dan kunnen helpen bij het maken van de juiste contacten. Wij hebben een groot netwerk en kunnen hem stimuleren om de contacten te maken en als wederdienst zien zij zijn werk en komen langs bij Magazijn076.”

Op deze manier hebben Ingeborg en Sandra een symbiose gecreëerd tussen Magazijn076 en degenen die daar graag willen werken. Magazijn 076 biedt mensen met autisme de ruimte en middelen om zich te ontwikkelen en dingen te maken of te ontwerpen. Deze spullen worden vervolgens tentoongesteld en verkocht.

Magazijn076 biedt ook een autismebelevingscircuit voor onder andere teamuitjes. Dit leert mensen over hoe mensen met autisme dingen ervaren. Tijdens deze activiteit worden tien opdrachten uitgevoerd. Het doel hiervan is dat de opdrachtuitvoerders over autisme leren zonder zich meteen te richten op het ziektebeeld.

Hoe Ingeborg en Sandra de toekomst van Magazijn076 voor zich zien? “Het zou heel tof zijn als we mensen vinden die zich aan ons willen verbinden op basis van vrijwilligheid of een contract willen meedraaien”, zegt Ingeborg. In de verre toekomst zien ze het ook zitten om het concept in andere steden uit te breiden.

Het was liefde op het eerste gezicht

Young Startup antikraak ruimte

Voor het slagen van Magazijn076 was een geschikte ruimte nodig. Ingeborg en Sandra zochten Breda af naar een locatie maar een traditioneel zorg- of kantoorpand paste niet binnen hun visie. Uiteindelijk kwamen ze bij Young Startup terecht die de koepelgevangenis in Breda onder de naam Koepel District beheert. “Zij hadden nog maar één ruimte vrij en dat was liefde op het eerste gezicht. Deze plek ademde precies uit wat wij zochten.” Het ging om een grote ruimte die ze konden indelen zoals ze zelf wilden. De locatie was ideaal en de prijs-kwaliteitverhouding goed. Deze antikraak werkruimte bood Magazijn076 een prima fundering. Amarant en MEE West-Brabant betaalde de huur en het salaris van Ingeborg en Sandra. “De rest was
‘Succes, doe maar…’”, vertelt Ingeborg.

Banken en tafels van de buurtvereniging werden in de ruimte gezet en beetje bij beetje werd er vormgegeven aan Magazijn076. Ingeborg en Sandra startten met een ‘dienst-en-wederdienstconcept’. Ze zetten donaties op, gaven autismelezingen en in ruil daarvoor kreeg Magazijn076 allerlei spullen. Zo ontstond een werk- en ontmoetingsplaats waar mensen met autisme zich kunnen ontwikkelen en ontspannen.

Financiering

Magazijn 076 bestaat ondertussen al een aantal jaar en valt onder de organisatie MEE West-Brabant. Het krijgt subsidie van de gemeente, waarmee salarissen en een deel van de huur betaald worden. Daarnaast is alles dat tentoongesteld wordt bij Magazijn076 te koop. De huurprijs van de Young Startup ruimte is aantrekkelijk. Ingeborg laat weten: “We hebben daar afspraken over gemaakt. Wij spoelen bijvoorbeeld de toiletten van de vrouwengevangenis door tegen legionella en doen andere kleine klusjes op het terrein tegen een kleine korting. Dat is dan ook een activiteit die mensen met autisme doen om iets ‘terug te doen’”.

De gouden ondernemerstip van Ingeborg

“Geloof in het vuurtje dat je in jezelf hebt”, is de gouden tip van Ingeborg aan andere ondernemers. Dit heeft Ingeborg geholpen Magazijn076 op te zetten. “Ik had het overigens niet zonder Sandra kunnen doen”, voegt Ingeborg toe. “We kennen elkaar al zo’n lange tijd en we hebben er vertrouwen in dat alles wat op ons pad komt bruikbaar is.”

FutureDome: een gevangenis met een bijzondere tijdelijke invulling

Ondernemers

Stichting De Muziekmakers is voor ondernemer Elger een grote uit de hand gelopen

Twee verdiepingen door middel van Young Startup gewijd aan muziek

Elger en zijn oud-pianoleraar Max hebben een werkplek van Young Startup in gebruik genomen om stichting de Muziekmakers op te zetten. Deze stichting biedt muzikanten de ruimte om te repeteren en muziek op te nemen. Elger regelt alle operationele zaken, en Max speelt een belangrijke rol in de organisatie van alles rondom het muziek maken. Elger vertelt: “Max is een professionele muzikant, heeft een groot netwerk en kent veel muzikanten. Ik wat minder, dat is minder mijn domein, maar ik ben goed in dingen regelen en organiseren.”

Elger is van huis uit IT-er en speelt als toetsenist in een coverband. Hoe hij van bandlid naar eigenaar van deze stichting ging, legt hij ons uit.

Hoe is de stichting ontstaan?

“Dit is voor mij een totaal uit de hand gelopen hobby,” begint Elger. Hij speelt in een coverband en had een oefenruimte nodig waar de band bij elkaar kon komen. Publieke oefenruimtes hebben echter wat nadelen. Hij vertelt: “Je moet telkens al je spullen meenemen, alles opnieuw opzetten. De spullen die aanwezig zijn, zoals kabels, zijn soms kapot en de hygiëne laat ook vaak te wensen over.” Dus stelde hij aan zijn band voor om een eigen repetitieruimte te zoeken: “We wilden een plek hebben waar we altijd in konden en waar onze spullen konden blijven staan.” Max was het daarmee eens.

muziek

“En zoals dat dan gaat, dan neem je een keer iemand mee, en die vraagt dan: mag ik hier af en toe ook repeteren”

Ze konden terecht in een repetitieruimte via een andere leegstandbeheerder. Toen ze deze ruimte eenmaal betrokken hadden, bleken meerdere muzikanten van hun ruimte gebruik te willen maken. “En zoals dat dan gaat, dan neem je een keer iemand mee, en die vraagt dan: mag ik hier af en toe ook repeteren”, legt Elger uit. Helaas werd het contract met de leegstandbeheerder al snel opgezegd omdat de ruimte een andere bestemming kreeg.

Coronacrisis als stroomversnelling

Vervolgens kwamen Elger, Max en hun bands bij Young Startup terecht. Ze besloten toen direct een extra ruimte af te nemen voor anderen in de muziekwereld die ook een oefenruimte nodig hebben. “Toen ging het heel snel. We hebben nooit een advertentie geplaatst, alles ging altijd via via. “Door de coronacrisis kwamen veel muzikanten thuis te zitten en thuiswerken als muzikant terwijl de buren ook thuis zijn is nogal eens een probleem. We hadden al snel de volledige 8e verdieping in gebruik en later is hier de 7e verdieping bijgekomen”, vertelt Elger. De ruimtes die zij via Young Startup gebruiken worden nu intensief gebruikt als oefen- en opnameruimtes door verschillende professionele en semiprofessionele muzikanten.

 

De voor- en nadelen van leegstandbeheer

Budget

Elger en Max hebben hun muziekstichting in Rijswijk gevestigd. Over het contact met Young Startup vertelt hij: “Het is prettig samenwerken, het voelt als een partnership en niet als een typische huurder-verhuurdersrelatie. Soms doen wij een stapje extra en soms doet Young Startup dat. Zo werkt dat gewoon.”

Elger en Max zouden wel graag de extra zekerheid willen hebben dat ze langere tijd in het pand kunnen blijven zitten. Maar Elger geeft aan ook de voordelen van leegstandbeheer te zien: “De kosten zijn goed te doen. Wij en onze klanten zijn muzikanten. We hebben geen groot budget en zijn blij dat we hier kunnen doen wat we het liefste doen: muziek maken.”

Professionele muzikanten aan de bak

De stichting van Elger en Max werkt veel met semiprofessionele muzikanten die bij het grote publiek niet zo bekend zijn, maar krijgt ook regelmatig bekende muzikanten over de vloer. “We werken bijvoorbeeld met Velvet Vox, de achtergrondzangeressen van The Streamers.” Daarnaast komen veel andere achtergrondzangers van beroemde muzikanten repeteren in hun Young Startup ruimte in Rijswijk. Sommigen komen zelfs vanuit de andere kant van Nederland naar Rijswijk om bij Elger en Max te repeteren. “Dat is best bizar”, vindt Elger.

Stekkie ecosysteem in Breda

Ondernemers

De mini-ecosystemen van Bart leveren een

bijdrage bij het aanpakken van de groenverspilling op aarde

Ondernemer Bart maakt mini-ecosystemen in een voormalige gevangenis

Ondernemer Bart had het ondernemerschap al jong in de vingers. Als grafisch ontwerper kreeg hij regelmatig klusjes van bekenden en het duurde niet lang voor hij zijn eigen bedrijfje kon starten. Dit groeide uit tot een merkstrategiebureau. Tijdens zijn zoektocht naar accessoires voor het interieur van zijn kantoorruimte in de voormalige koepelgevangenis in Breda vond hij een nieuwe roeping: het creëren van mini-ecosystemen voor plantjes. Deze ecosystemen trokken de aandacht van opdrachtgevers en de mond-op-mondreclame werd vanzelf gestart. “Vanuit daar is het balletje gaan rollen en ben ik naar de KvK gestapt om mijn tweede bedrijf ‘Stekkie’ te starten,” legt Bart uit.

Wel een plant, geen groene vingers

Stekkie werd opgericht door Bart en zijn compagnon Lars. Inmiddels bestaat het bedrijf uit meerdere medewerkers. Zij ontwerpen en vervaardigen de mini-ecosystemen. “Met Stekkie hebben we een stuk van de natuur geïsoleerd in een fles en deze compleet zelfvoorzienend gemaakt.” Het gaat om glazen terraria voor plantjes die je, dankzij het functionerende ecosysteem, nooit water hoeft te geven. Ze zijn dus voor iedereen geschikt, groene vingers of niet.

mini-ecosystemen

"Met Stekkie willen we de groenverspilling op aarde aanpakken"

We vroegen Bart wat het concept achter Stekkie was. Hij vertelt: “Met Stekkie willen we de groenverspilling op aarde aanpakken. Bloemen hebben bijvoorbeeld drie maanden nodig om te groeien en worden na drie weken vaak weer in de afvalbak gegooid. Zonde! Ook kamerplanten, die lang mee kunnen gaan, belanden met regelmaat vroegtijdig in de kliko, omdat de eigenaar niet weet hoe de plant verzorgd moet worden of hier simpelweg geen tijd voor heeft. Een plant van Stekkie verzorgt zichzelf en kan dus overal gedijen, ook in huishoudens waar geen groene vingers aanwezig zijn.” Met behulp van deze mini-ecosystemen hoopt Bart mensen op een leuke manier bewustzijn over duurzaamheid bij te brengen. Niet enkel de groenverspilling wordt aangepakt. “Onze mini-ecosystemen zijn gemaakt in voornamelijk tweedehands of gerecycled glas. Dit glas halen we elk jaar persoonlijk op in Italië. Hierdoor krijgt ook het tweedehands glas een nuttige functie.”

 

Bart zijn tip voor ondernemers: "Volg je hart!"

Een kantoorruimte met karakter

Stekkie is gevestigd in Koepel District Breda, een voormalig gevangenis, en huurt daar een ruimte via Young Startup. Hij zag een artikel in krant BNdeStem, liet zijn oog vallen op deze bijzondere werkplek en zocht direct contact met Young Startup. Bart legt uit dat de ruimte alles heeft wat Stekkie nodig heeft, waaronder een roldeur die het mogelijk maakt om snel goederen te laden en te lossen. Nog een pluspunt is de fijne sfeer die de ruimte in de oude gevangenis ademt. “Het is een plek waar ik graag kom. Ik vind het bijvoorbeeld heerlijk om soms tot ’s avonds laat in de ruimte te werken”. De ruimte is ideaal voor de mini-ecosystemen van Stekkie. “De lichtkoepel die in het dak zit is enorm handig voor onze producten, omdat die altijd daglicht nodig hebben.”

Dat het oude pand soms gebreken toont, zoals lekkages, neemt het Stekkie-team voor lief. “Het is voor ons geen probleem,” zegt Bart, “het past bij het karakter van het gebouw.”

Bart zijn gouden tip voor startups

Bart geeft andere creatieve ondernemers nog graag een tip mee: ”Volg je hart en doe waar je goed in bent. Soms moet je een markt creëren voor een product of dienst waarvoor geen markt is. Geef het de tijd en blijf geloven in jezelf, zodat anderen gaan geloven in jou.”

FutureDome: een gevangenis met een bijzondere tijdelijke invulling

Ondernemers

Brechje haar

droom is een Pipi Langkous-huis te starten

Kinderen vrij laten spelen? Brechje maakt het mogelijk met Beleef Bloos

Een non-profit bedrijfje starten om kinderen al spelenderwijs te helpen bij hun ontwikkeling? Brechje Kersten deed het. Ze schreef zich in bij de KvK en leent nu, vanuit haar ruimte via Young Startup, boxen uit aan iedereen die graag een unieke speelervaring voor zijn of haar kinderen wil creëren. Iedere box bij Beleef Bloos heeft een ander thema, waardoor kinderen altijd wat nieuws kunnen uitproberen. Hoewel er meerdere mensen zijn met soortgelijke ondernemingen, maakt de visie van Brechje haar bedrijf uniek.

Spelen zonder gebruiksaanwijzing

“Voor kinderen is het ontzettend goed om vrij te spelen, dus zonder voorbeeld en met eigen fantasie aan de slag te gaan.” Brechje legt uit dat kinderen zo leren om oplossingen te bedenken en zich op sociaal gebied ontwikkelen. Bovendien is het een leuke manier om creatief bezig te zijn.

In tegenstelling tot veel soortgelijke bedrijven, doet Brechje geen gebruiksaanwijzingen bij de boxen. Zo worden kinderen gemotiveerd om hun fantasie te gebruiken. Dit is nog best een uitdaging, want spelen met klei, ijsstokjes, touw, kralen en rietjes vraagt om creativiteit.

Beleef Bloos

"Er zijn al heel veel spullen op de wereld en die kunnen we prima met elkaar delen en hergebruiken"

Wat is nog meer bijzonder aan het bedrijf van Brechje? Ze vertelt: ”Het is belangrijk dat spelen voor iedereen beschikbaar is, daarom vraag ik geen geld voor het lenen van de boxen. Bovendien zijn er al heel veel spullen op de wereld en die kunnen we prima met elkaar delen en hergebruiken.” Sommige klanten tonen hun dankbaarheid door een donatie te doen of door dingen in de box te stoppen die ze niet meer nodig hebben, zoals oude kinderboeken.

In de toekomst hoopt Brechje nog een stapje verder te kunnen zetten. Ze wil een “Pipi Langkous-huis” starten, waar kinderen vrij mogen spelen zonder dat ouders de regels bepalen.

Genoeg ruimte om haar ideeën uit te werken dankzij Young Startup

Veel bedrijfjes met een vergelijkbaar doel als dat van Brechje, voeren dit geheel online uit. Brechje kreeg echter de mogelijkheid om een werkruimte via Young Startup te gebruiken en die pakte ze dan ook met beide handen aan. Ze vertelt: “Het bevalt super goed. De ruimte is op de begane grond, dat is fijn voor het tillen van de boxen.” Doordat ze gebruik maakt van een betaalbare ruimte via Young Startup, kan ze veel meer boxen kwijt dan wanneer ze alles vanuit huis had moeten doen. Zo heeft Bloos ruimte om te groeien en de mogelijkheid nog meer kinderen gelukkig te maken. Daarnaast biedt de mooie werkruimte Brechje een plek waar ze nieuwe ideeën opdoet en concrete plannen maakt. Ze is namelijk altijd op zoek naar mogelijkheden om haar visie op een grotere schaal uit te werken.

Brechje haar tip voor ondernemers: "Gewoon doen!"

De ondernemer maakt nu circa een jaar gebruik van deze werkruimte. Toen ze op een dag door het centrum van Den Bosch wandelde, merkte ze op dat het oude Groot Ziekengasthuis door VPS (red. de initiatiefnemer van Young Startup) beheerd werd. Dit bracht haar op het idee via Young Startup een ruimte te gebruiken. En dit bevalt prima: “De communicatie verloopt duidelijk. Een groot voordeel vind ik de lage maandelijkse vergoeding en dat ik gebruik maak van een bestaand pand dat anders misschien leeg zou staan. Dat is voor mij verantwoorder dan een gebouw afbreken en iets nieuws bouwen.”

Brechjes gouden tip voor startups

Brechje heeft haar bedrijf met behulp van de werkruimte van Young Startup zien groeien. Ze gaat haar dromen achterna en heeft tips voor mensen met een ondernemingsgeest die graag hetzelfde willen doen. “Gewoon doen! “ zegt ze, “En volg je eigen gevoel!”

Een ziekenhuisterrein met een grote cultuurhistorische waarde

Ondernemers

Bij Joep begon zijn

met vitaliteit en gezondheid

Het bedrijf van Joep maakt sinds 2020 gebruik van een werkruimte via Young Startup

Toen Joep Rovers na zijn studie aan de Hotel Management School bij The Heineken Company terechtkwam, had hij al snel door dat dit niet het soort werk was waar hij gelukkig van werd. Samen met een jeugdvriend startte hij daarom de ‘Werk Atleet’, een onderneming die werknemers en bedrijven adviseert op het gebied van vitaliteit en gezondheid.

Van stilzitten naar vitaliteitstrainingen

Dat langdurig stilzitten op kantoor het startsein kan zijn voor een onderneming die zich richt op vitaliteit, bewijst Werk Atleet. Bij zijn voormalige werkgever maakte Joep lange dagen waarin hij vooral zittend zijn werkzaamheden uitvoerde. “Dat langdurig stilzitten kwam mijn energie niet echt ten goede.” Toen hij daarover sprak met mijn jeugdvriend Jeroen die net was afgestudeerd aan de Fontys Sporthogeschool, leek het hen een goed idee om te gaan sporten tijdens de werkdag. “Zo zou ik zowel tijd kunnen besteden aan een gezonde leefstijl als op topniveau werken.” Die gedachte vormde uiteindelijk de basis van een businessplan. Jeroen ging sportlessen geven en Joep verkocht die aan bedrijven.

Werk Atleet

"Hoe langdurig stilzitten op kantoor de basis van een businessplan werd"

Match made in heaven

“Jeroen en ik kennen elkaar al bijna 25 jaar”, vertelt Joep. “Het combineren van onze studieachtergronden was een ‘match made in heaven’. We houden ons nu bezig met alles op het gebied van een vitaal en gezond leven. Ik leer ondernemers en werknemers onder meer over voeding, slaap en andere zaken die goed zijn voor de vitaliteit.”
Hij vervolgt: “Iedere organisatie heeft weer andere behoeftes. Waar de ene organisatie op zoek is naar trainingen die zijn gericht op stress, is er bij een andere organisatie behoefte aan kennis over gezonde voeding. Met ons team van specialisten kunnen we altijd een oplossing bieden.”
De twee compagnons zitten niet stil en willen in de toekomst hun activiteiten verder uitbreiden. Zo hopen zij binnen vijf jaar een eigen gym te runnen waarin zij “alles kunnen bieden dat iemand nodig heeft om de beste versie van zichzelf te worden.”

Lekker in je vel zitten

Joep Rovers geniet van zijn ondernemerschap. “Je kunt iedere dag doen wat je wilt en hebt alle tijd voor de dingen die je belangrijk vindt. Ik wil elke dag het gevoel hebben dat ik het maximale voor die dag behaald heb. Dat betekent lekker in mijn vel zitten en plezier hebben in de dingen die ik doe.” Daarbij neemt hij de nadelen voor lief. “Je maakt natuurlijk wel regelmatig extra uren. Soms zit je ook gewoon te werken op vrijdagavond of op zondagmiddag.”

Unieke werkruimte op een voormalig ziekenhuisterrein

Ochtendroutine

Toch houdt Rovers de balans tussen werk en privé goed in de gaten. “De eerste drie uren van de dag zijn heilig voor mij. Die gebruik ik voor mijn eigen ochtendroutine. Ik neem eerst een koude douche, drink een paar glazen water, mediteer, ga wandelen met de hond, lees een boek en vervolgens op naar de sportschool om te trainen. Daarna ga ik pas aan de slag. ’s Avonds na 8 uur probeer ik ook weer mijn rust te pakken.”

Anti kraak ruimte

Werk Atleet maakt gebruik van een anti kraak ruimte die door YoungStartup (onderdeel van VPS Nederland) tijdelijk beschikbaar wordt gesteld aan enthousiaste ondernemers. Op die manier wordt leegstand voorkomen en kunnen starters, zzp’ers, kunstenaars en kleine ondernemingen profiteren van een betaalbare werkplek op vaak unieke locaties. Rovers kwam ‘per toeval’ in het pand terecht waar zijn bedrijf nu al zo’n anderhalf jaar is gevestigd. Hij is er zeer over te spreken: “Perfect! Vooral qua kosten is het een enorm voordeel. Het enige nadeel is dat we niet zeker weten hoelang we deze werkruimte nog kunnen blijven gebruiken.”

Een ziekenhuisterrein met een grote cultuurhistorische waarde

Ondernemers

Young startup VIJZ groeit dankzij

ruimte in monumentaal pand

Custom made footwear | lid van Young Startup

De 24-jarige ondernemer Sam van IJzerdoorn uit Tiel heeft drie jaar lang gewerkt in een ruimte via Young Startup. Op basis van antikraak maakte hij gebruik van een monumentaal pand in Tiel. Dit gebouw stond tijdelijk leeg en was een ideale plek voor Sam om zijn bedrijf te laten floreren.

Hoe het begon

Sam startte zijn bedrijf VIJZ in 2014 op vanuit zijn zolderkamer. Zijn activiteiten op het gebied van het maken van custom made footwear waren na een aantal jaar zodanig uitgebreid dat hij een grotere werkplek buitenshuis nodig had. “Ik kwam Young Startup tegen toen ik op Facebook zat te scrollen”, vertelt Sam. “Ik wilde reageren op een advertentie voor werkruimte in Tiel, maar helaas bleek deze niet meer beschikbaar te zijn. Ik heb toen contact opgenomen met Young Startup en zij konden mij wel een andere werkruimte in Tiel aanbieden. Een bezichtiging was snel ingepland en ik werd op slag verliefd op het prachtige gebouw: hier zag ik mezelf wel zitten.”

Sam nam in 2017 zijn intrek in zijn nieuwe werkruimte in Tiel. De authentieke uitstraling van de locatie paste goed bij zijn werkzaamheden en hierover kreeg hij regelmatig complimenten van klanten. Hij maakte gebruik van één ruimte, maar al snel groeide zijn bedrijf en had hij meer vierkante meters nodig. Hij kon deze groei realiseren doordat hij in hetzelfde gebouw extra ruimtes in gebruik kon nemen.

Bedrijf laten floreren

"De authentieke uitstraling van de locatie paste goed bij mijn werkzaamheden"

Lage kosten en korte opzegtermijn

Sam vindt dat het gebruiken van een antikraak ruimte voor- en nadelen heeft. Hij vertelt: “Het grote voordeel van een ruimte via Young Startup vind ik de relatief lage kosten. Normaal gesproken betaal je 3 tot 4 keer zoveel voor een vergelijkbare werkruimte. De korte opzegtermijn is ook prettig. Stel, je vindt iets anders, dan kun je snel weer van de ruimte af. De korte opzegtermijn maakt het aan de andere kant ook onzeker. Als een gebouw bijvoorbeeld verkocht wordt, dan kan het zijn dat je er binnen 4 weken uit moet. Voor mij zou een plotselinge verhuizing in de tijd dat ik in de antikraak ruimte zat best een uitdaging zijn. Ik had al behoorlijk veel machines en spullen aangeschaft.”

"Young Startup bood precies wat ik zocht"

De toekomst

Het is voor Sam nu tijd voor iets meer zekerheid. Hij heeft onlangs besloten zijn antikraak werkruimte te verlaten en te verhuizen naar een huurpand. Hij kijkt met een positief gevoel terug op zijn antikraak periode: “De samenwerking met Young Startup heb ik als prettig ervaren en ik zou het iedere startende ondernemer aanraden om een antikraak ruimte te betrekken.”

Over vijf jaar wil Sam op internationaal niveau toonaangevend zijn in de custom made footwear sector en hij is hard op weg om dit doel te bereiken. Wil je meer weten over het bedrijf van Sam? Neem dan eens een kijkje op VIJZBESPOKES.com.

Tobias Krone Strength and Conditioning in Deventer

Ondernemers

Bij Remco draait zijn

om worstenbroodjes

Het bedrijf van Remco maakt sinds 2016 gebruik van een werkruimte via Young Startup

Passie voor koken

De wens van Remco Beekman om ondernemer te worden begon al op jonge leeftijd. Zolang hij zich kan herinneren wil deze succesvolle bakker zijn eigen bedrijf runnen. Eerst had hij zijn zinnen gezet op de transportsector, maar zijn passie voor alles wat met koken te maken heeft, zorgde ervoor dat hij het bedrijf Brabantsche Worstenbroodjes BV oprichtte.

Na het succesvol afronden van een hotelschoolopleiding heeft Remco enige tijd in verschillende rollen gewerkt. “Ik heb vijf jaar ervaring opgedaan in het bedrijfsleven”, legt hij uit. De stap naar het ondernemerschap kwam echter pas toen Remco’s toenmalige vriendin en haar vader hem ervan overtuigden de sprong te wagen.

“Het zijn allebei echte ondernemers”, vertelt Remco. “Ze hebben een prachtig familiebedrijf. Met grote bewondering luisterde ik naar hun verhalen, keuzes en dilemma’s.”

Na een serieus gesprek motiveerden zij Remco om zijn baan op te zeggen en zijn droom van ondernemerschap te volgen. Al snel volgde de bedrijfsvorming en was Brabantsche Worstenbroodjes BV geboren.

Broodjes voor iedereen

"Van jongs af aan wist ik dat ik ondernemer wilde worden"

Worstenbroodjes in allerlei smaken

Remco’s bedrijf maakt worstenbroodjes in allerlei smaken. Ze bieden ambachtelijk gebakken traditionele worstenbroodjes aan, maar Brabantsche Worstenbroodjes BV is ook gespecialiseerd in lactose- en glutenvrije varianten en vegan- en kipworstenbroodjes. Remco dringt er ook op aan om van tijd tot tijd een regionale of seizoensgebonden draai aan de producten te geven: “We maken worstenbroodjes met truffel rond Kerstmis en asperges in het voorjaar.”

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Naast het geven van een unieke draai aan een klassieker, zet Remco zich ook in voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt: “We werken met collega’s die moeite hebben om elders een vaste aanstelling te krijgen”, legt Remco uit. “Mensen die doof zijn, autisme hebben of om andere redenen moeilijk kunnen werken, kunnen vaak wel bij ons terecht. We zijn er trots op dat 25% van ons personeelsbestand uit deze talenten bestaat en wij op deze wijze invulling geven aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. ”

Een bakkerij in een voormalige militaire kazerne

Het bedrijf van Remco maakt sinds 2016 gebruik van een werkruimte via Young Startup. De ondernemer heeft in de loop der jaren meerdere units via Young Startup gebruikt. “Young Startup denkt echt na over hoe we onze ruimte het beste kunnen gebruiken”, legt Remco uit. “En het is heel ruim voor een prima prijs.”

Brabantsche Worstenbroodjes BV groeit hard. Hij vertelt: “Als ik deze betaalbare ruimte niet had kunnen gebruiken, had ik met mijn bedrijf moeten uitwijken naar een duurdere locatie. Ik zou dan minder hard kunnen groeien.”

Er zijn altijd kansen

Als succesvol ondernemer gelooft Remco Beekman in kennis delen en niet bang zijn om advies te vragen. “In het verleden heb ik een horecazaak gehad die niet goed liep. Ik vroeg niet om hulp en liet het lijken alsof alles goed ging. Het is heel belangrijk voor mij geweest om te leren delen en vragen.”

Bij ondernemerschap draait het wat mij betreft om het ontdekken van een gat in de markt – en om nooit te klagen in moeilijke tijden: “Vooral in tijden van een wereldwijde crisis zie je verschillende ondernemers klagen over de situatie. Pak een glas wijn, ga in de zon zitten en denk na over de mogelijkheden die er zijn – want er zijn altijd kansen!”

Een ziekenhuisterrein met een grote cultuurhistorische waarde

Ondernemers

Young startup Tobias vond een

pand voor zijn sportschool

Tobias maakt al vijf jaar gebruik van een ruimte via Young Startup.

Geen 9 tot 5 baan

Een 9 tot 5 baan past niet bij iedereen. In elk geval niet bij Tobias Krone. Ontevredenheid over zijn gezondheid en frustratie in zijn werk als ICT’er leidden hem naar het ondernemerschap. Hij werd personal trainer en startte parttime met het aanbieden van persoonlijke trainingssessies. Hij kreeg steeds meer vraag naar personal training en besloot om zich fulltime op het ondernemerschap te gaan richten. “Toen ik echt geen uren meer over had om de personal training naast mijn bestaande baan te doen, heb ik eindelijk de stap gezet”, legt hij uit. Met zijn bedrijf ‘Tobias Krone Strength and Conditioning’ in Deventer biedt hij personal training, groepstraining en kettlebell workouts aan.

Je eigen weg gaan

“Ik ga voor resultaat en verwacht hetzelfde van mijn klanten.”

Hoogwaardige fysieke training

“Ik geef personal training en kracht- en conditietraining aan kleine groepen”, zegt Tobias. “Daarnaast behandel ik mensen met klachten, zoals nek- en rugklachten.”

Het concept achter het bedrijf is om hoogwaardige fysieke trainingssessies aan te bieden in een vriendelijke maar gefocuste omgeving, waar iedereen zich welkom voelt. Tobias gebruikt zijn eigen persoonlijke drive om zijn klanten te helpen hun doelen te bereiken: “Ik ga voor resultaat en verwacht hetzelfde van mijn klanten.”

In een tijd waarin fitness-, crossfit- en andere sportscholen als paddenstoelen uit de grond komen, wist Tobias dat hij voor een unieke aanpak moest kiezen om zijn bedrijf tot een succes te maken: “Ik concentreer me niet alleen op mensen die willen afvallen. Dit is natuurlijk wel een grote doelgroep in de branche, maar ik help ook mensen met blessures of motivatieproblemen. Elke training is op maat gemaakt en zo behaal je het beste resultaat.”

"Young Startup bood precies wat ik zocht"

Young Startup ruimte

Tobias maakt al vijf jaar gebruik van een ruimte via Young Startup.  “Deze ruimte is groot genoeg, prima bereikbaar en beschikt over voldoende parkeergelegenheid. Bovendien ligt de ruimte vlakbij mijn huis. De voordelen zijn verder de lage maandkosten en het gemak van opzeggen indien nodig ”, legt Tobias uit. “Het is een fijne gedachte dat ik niet meteen jaren aan deze ruimte vastzit, je weet nooit wat er gebeurt.”

Blijf bij je product

Tobias gelooft dat het hebben van focus en het stellen van doelen het belangrijkste is als je wilt ondernemen.  Hij vertelt verder: “Blijf bij je product. Stel niet allerlei randzaken op, maar houd in plaats daarvan de focus op wat je je doelgroep wilt bieden – en vergeet niet te sporten!”

MICKKEUS in Amsterdam

Ondernemers

Young startup Mick maakte van zijn

zijn werk

Mick maakt al 8 jaar met zijn bedrijf gebruik van werkruimte via Young Startup. “Ik ben enorm blij met deze plek en hoop nog lang gebruik te kunnen maken van deze of een andere Young Startup ruimte.”

Mode als fulltime baan

Ondernemer Mick Keus heeft een passie voor mode. Hij heeft talent voor het maken van op maat gemaakte vintage Levi’s 501-jeans, maar pas toen hij Young Startup leerde kennen, realiseerde hij zich dat hij hier zijn fulltime baan van kon maken.

“Ik wilde nooit echt ondernemer worden of een nieuwe uitvinding doen, ik deed wat ik leuk vond en ik wilde dat wel verder ontwikkelen. En om dit te realiseren was ondernemerschap de enige optie”, legt Mick uit.

Liefde, leven en Levi's

"Een unieke kijk op een klassieker"

Duurzame broek

Met zijn bedrijf MICKKEUS giet Mick Levi’s 501 jeans in een nieuw en eigentijds jasje. Hij werkt met drie vaste collega’s en een aantal stagiaires. Hoewel de ontwerpen uniek en opvallend genoeg zijn om in de meest trendy winkels van Amsterdam verkocht te worden, legt Mick zijn visie bescheiden uit: “Het concept achter MICKKEUS is het creëren van een duurzame broek voor een eerlijke prijs met de beste service. ”

Sinds de oprichting is Mick’s bedrijf steeds sterker geworden. Zijn creaties worden veelvuldig gedragen en genoemd door fashion bloggers op sociale media.

Hoewel MICKKEUS zowel in Nederland als over de grens succes heeft geboekt, is Mick niet van plan om op zijn lauweren te rusten. Hij wil zijn bedrijf verder laten groeien en zich steeds meer richten op online verkoop.

Al 8 jaar via Young Startup

Op de vraag waar hij hoopt dat het bedrijf over vijf jaar staat, antwoordde Mick: “Op dezelfde locatie als nu! We hebben een geweldige tijd hier en we zijn blij om hier te kunnen werken.” Mick sluit echter niet uit in de toekomst wellicht te willen uitbreiden naar andere grote Europese steden. “Het zou geweldig zijn als dat dan ook kan in een Young Startup pand.”

Mick vertelt dat hij al 8 jaar met zijn bedrijf gebruik maakt van werkruimte via Young Startup. “Ik ben enorm blij met deze plek en hoop nog lang gebruik te kunnen maken van deze of een andere Young Startup ruimte.”

Geef nooit op

Veel ondernemers zullen het erover eens zijn dat het hebben van een positieve houding ten opzichte van de uitdagingen waar je als ondernemer mee te maken krijgt, enorm belangrijk is om deze te overwinnen. Mick’s mantra is dan ook: “Geef nooit op, blijf altijd geloven.”

Zakelijk succes heeft voor Mick echter ook een keerzijde: “Mijn privéleven heeft eronder te leiden, het grootse deel van mijn tijd draait om MICKKEUS ”. Maar als optimist weerlegt hij die stelling snel met een positievere: “Maar omdat ik er zo van geniet, is het absoluut de moeite waard!”

“Het leven voelt vrij!”

Tobias Krone Strength and Conditioning in Deventer

Blijf op de hoogte van ons actuele ruimteaanbod