Speciale projecten

een ziekenhuisterrein met een

cultuurhistorische waarde

We overbruggen de periode tot aan sloop, renovatie en nieuwbouw

Het Gasthuiskwartier is een voormalig ziekenhuisterrein met een grote cultuurhistorische waarde. De tijdelijke invulling met bewoners, ondernemers, kunstenaars en horeca voorkomt de negatieve gevolgen van leegstand zoals verloedering, kraak, inbraak en vernieling. Bovendien beschermt het de bouwkundige staat van de gebouwen. Verder dekt het de rente- en beheerkosten en draagt het tijdelijk bij aan een positieve en leefbare situatie.

Het Gasthuiskwartier in het centrum van Den Bosch was tot 2011 een locatie voor het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Het terrein van 5 hectare zal uiteindelijk een nieuwe bestemming krijgen. Tot die tijd beheert Young Startup de locatie in samenwerking met VPS Nederland.

Centrum locatie

Het kloppend hart van het Gasthuiskwartier is het Mariapaviljoen

Het Gasthuiskwartier is een van de grootste binnenstedelijke projecten voor leegstandbeheer in Nederland. Wij zorgen voor een invulling die de leefbaarheid en levendigheid laat aansluiten op die in de omgeving van het centrum. De eigenaar had daarbij een aantal specifieke wensen:

  • Een levendige en representatieve invulling
  • Het afdekken van kosten en risico’s
  • Verbinding maken met het centrumgebied
  • Monumentale staat van gebouwen in stand houden

 

Het gebied ligt vlakbij winkels en de Zuid-Willemsvaart. Dat maakt het een populaire publieke locatie. Bovendien gold het ziekenhuis als een vertrouwd begrip voor inwoners van de stad. De eigenaar zocht daarom naar een waardig afscheid van de oude functie, om de basis te leggen voor de nieuwe bestemming.

Wonen, winkelen en cultuur

De nieuwe bestemming voor het Gasthuiskwartier draait om wonen, winkelen en cultuur. De tijdelijke invulling hebben we daarop afgestemd. Met bewoners en creatieve ondernemers laten we het terrein weer tot bloei komen. Door specifieke ondernemers te selecteren leggen we bovendien de belangrijke basis om later de juiste huurders aan te trekken.

In de voormalige verpleegstersflat, de Zusterflat, wonen 100 zorgvuldig geselecteerde bewoners. Dit heeft een belangrijke preventieve werking. Zij houden de omgeving in de gaten en voorkomen de negatieve gevolgen van leegstand. De laatste 10 jaar woonden zij hier op basis van de leegstandswet. Dat genereerde (beperkte) huurinkomsten voor de eigenaren. Inmiddels wonen de bewoners er op basis van bruikleen. Dat beschermt het leegstaande vastgoed, ook nadat de maximale termijn voor huur bij leegstand is verstreken.

Een groep van 150 ondernemers en kunstenaars gebruikt de andere 30.000 vierkante meter van het terrein. De diversiteit in deze groep maakt het een creatieve en dynamische broedplaats. Dit draagt bij aan de populariteit van de locatie bij toekomstige ondernemers, winkeliers en bewoners. Diverse ondernemingen groeien er uit tot succesvolle bedrijven, wat ze interessante huurders maakt voor de nieuwe bestemming.

Brabantsche Worstenbroodjes BV in Vught

Blijf op de hoogte van ons actuele ruimteaanbod