Ondernemers

De mini-ecosystemen van Bart leveren een

bijdrage bij het aanpakken van de groenverspilling op aarde

Ondernemer Bart maakt mini-ecosystemen in een voormalige gevangenis

Ondernemer Bart had het ondernemerschap al jong in de vingers. Als grafisch ontwerper kreeg hij regelmatig klusjes van bekenden en het duurde niet lang voor hij zijn eigen bedrijfje kon starten. Dit groeide uit tot een merkstrategiebureau. Tijdens zijn zoektocht naar accessoires voor het interieur van zijn kantoorruimte in de voormalige koepelgevangenis in Breda vond hij een nieuwe roeping: het creëren van mini-ecosystemen voor plantjes. Deze ecosystemen trokken de aandacht van opdrachtgevers en de mond-op-mondreclame werd vanzelf gestart. “Vanuit daar is het balletje gaan rollen en ben ik naar de KvK gestapt om mijn tweede bedrijf ‘Stekkie’ te starten,” legt Bart uit.

Wel een plant, geen groene vingers

Stekkie werd opgericht door Bart en zijn compagnon Lars. Inmiddels bestaat het bedrijf uit meerdere medewerkers. Zij ontwerpen en vervaardigen de mini-ecosystemen. “Met Stekkie hebben we een stuk van de natuur geïsoleerd in een fles en deze compleet zelfvoorzienend gemaakt.” Het gaat om glazen terraria voor plantjes die je, dankzij het functionerende ecosysteem, nooit water hoeft te geven. Ze zijn dus voor iedereen geschikt, groene vingers of niet.

mini-ecosystemen

"Met Stekkie willen we de groenverspilling op aarde aanpakken"

We vroegen Bart wat het concept achter Stekkie was. Hij vertelt: “Met Stekkie willen we de groenverspilling op aarde aanpakken. Bloemen hebben bijvoorbeeld drie maanden nodig om te groeien en worden na drie weken vaak weer in de afvalbak gegooid. Zonde! Ook kamerplanten, die lang mee kunnen gaan, belanden met regelmaat vroegtijdig in de kliko, omdat de eigenaar niet weet hoe de plant verzorgd moet worden of hier simpelweg geen tijd voor heeft. Een plant van Stekkie verzorgt zichzelf en kan dus overal gedijen, ook in huishoudens waar geen groene vingers aanwezig zijn.” Met behulp van deze mini-ecosystemen hoopt Bart mensen op een leuke manier bewustzijn over duurzaamheid bij te brengen. Niet enkel de groenverspilling wordt aangepakt. “Onze mini-ecosystemen zijn gemaakt in voornamelijk tweedehands of gerecycled glas. Dit glas halen we elk jaar persoonlijk op in Italië. Hierdoor krijgt ook het tweedehands glas een nuttige functie.”

 

Bart zijn tip voor ondernemers: "Volg je hart!"

Een kantoorruimte met karakter

Stekkie is gevestigd in Koepel District Breda, een voormalig gevangenis, en huurt daar een ruimte via Young Startup. Hij zag een artikel in krant BNdeStem, liet zijn oog vallen op deze bijzondere werkplek en zocht direct contact met Young Startup. Bart legt uit dat de ruimte alles heeft wat Stekkie nodig heeft, waaronder een roldeur die het mogelijk maakt om snel goederen te laden en te lossen. Nog een pluspunt is de fijne sfeer die de ruimte in de oude gevangenis ademt. “Het is een plek waar ik graag kom. Ik vind het bijvoorbeeld heerlijk om soms tot ’s avonds laat in de ruimte te werken”. De ruimte is ideaal voor de mini-ecosystemen van Stekkie. “De lichtkoepel die in het dak zit is enorm handig voor onze producten, omdat die altijd daglicht nodig hebben.”

Dat het oude pand soms gebreken toont, zoals lekkages, neemt het Stekkie-team voor lief. “Het is voor ons geen probleem,” zegt Bart, “het past bij het karakter van het gebouw.”

Bart zijn gouden tip voor startups

Bart geeft andere creatieve ondernemers nog graag een tip mee: ”Volg je hart en doe waar je goed in bent. Soms moet je een markt creëren voor een product of dienst waarvoor geen markt is. Geef het de tijd en blijf geloven in jezelf, zodat anderen gaan geloven in jou.”

FutureDome: een gevangenis met een bijzondere tijdelijke invulling

Blijf op de hoogte van ons actuele ruimteaanbod