Speciale projecten

Een Rijksmonument met een

tijdelijke invulling

Tijdelijke exploitatie van een voormalige gevangenis

FutureDome vormt een dynamische community die bijdraagt aan educatie, cultuur & creativiteit, innovatie & duurzaamheid, sport & spel, zorg & welzijn en stad & leefomgeving in Breda. Bij Young Startup ontwikkelden we samen met VPS Nederland het concept voor de tijdelijke exploitatie van het terrein. Met een mix van werken en welzijn verhuren we de 15 gebouwen aan tijdelijke huurders die vanuit passie en professie werken aan toekomstgerichte thema’s.

FutureDome is een Rijksmonument met een rijk verleden. De locatie ligt op maar 5 minuten van het gezellige centrum van Breda.

FutureDome

"FutureDome inspireert en brengt samen"

Rijk verleden

FutureDome is het nieuwe concept in de koepelgevangenis in Breda, zoals die tussen 1882 en 1886 gebouwd werd door architect Johan Frederik Metzelaar. Hij ontwierp eerder ook de vergelijkbare gevangenis in Arnhem. Het gebouw werd ontworpen volgens het panopticum-principe. Bewakers konden de gedetineerden vanuit het midden van het cirkelvormige complex doorlopend in de gaten houden.

Tot en met 2014 was de locatie een penitentiaire inrichting. Daarna gebruikte het COA de locatie voor de tijdelijke huisvesting van asielzoekers. Eind 2016 werden zij overgeplaatst. In opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf werken we sinds december 2016 bij VPS aan het beheer en de exploitatie van de gebouwen op het terrein.

Inspirerende plek

Een groot deel van de 15 gebouwen op het terrein verhuren we aan ondernemers. Het gaat om startups en gevestigde bedrijven, net als profit- en non-profit-instellingen. FutureDome biedt plaats aan allerlei beroepsgroepen, zoals kunstenaars, meubelmakers, fotografen, coaches, een longboard school, schrijvers, alternatieve genezers en psychologen. Ook bevinden zich er enkele bedrijven in Virtual Reality (VR) en vindt er onder leiding van Real Life Gaming in de weekenden het levensechte Prison Escape-spel plaats.

Daarnaast is er plaats voor niet-commerciële initiatieven. Verstandelijk beperkte leerlingen van het Breda College voeren er wekelijks lichte onderhouds- en schoonmaakwerkzaamheden uit. Samen maken de huurders van het voormalig gevangeniscomplex een inspirerende, veilige en plezierige plek. Al deze huurders maken het voormalige gevangenisgebouw tot een inspirerende, veilige en prettige plek.

Het Schieblock: een tweede LEVEN voor een kantoorgebouw

Blijf op de hoogte van ons actuele ruimteaanbod