Ondernemers

Stichting De Muziekmakers is voor ondernemer Elger een grote uit de hand gelopen

Twee verdiepingen door middel van Young Startup gewijd aan muziek

Elger en zijn oud-pianoleraar Max hebben een werkplek van Young Startup in gebruik genomen om stichting de Muziekmakers op te zetten. Deze stichting biedt muzikanten de ruimte om te repeteren en muziek op te nemen. Elger regelt alle operationele zaken, en Max speelt een belangrijke rol in de organisatie van alles rondom het muziek maken. Elger vertelt: “Max is een professionele muzikant, heeft een groot netwerk en kent veel muzikanten. Ik wat minder, dat is minder mijn domein, maar ik ben goed in dingen regelen en organiseren.”

Elger is van huis uit IT-er en speelt als toetsenist in een coverband. Hoe hij van bandlid naar eigenaar van deze stichting ging, legt hij ons uit.

Hoe is de stichting ontstaan?

“Dit is voor mij een totaal uit de hand gelopen hobby,” begint Elger. Hij speelt in een coverband en had een oefenruimte nodig waar de band bij elkaar kon komen. Publieke oefenruimtes hebben echter wat nadelen. Hij vertelt: “Je moet telkens al je spullen meenemen, alles opnieuw opzetten. De spullen die aanwezig zijn, zoals kabels, zijn soms kapot en de hygiëne laat ook vaak te wensen over.” Dus stelde hij aan zijn band voor om een eigen repetitieruimte te zoeken: “We wilden een plek hebben waar we altijd in konden en waar onze spullen konden blijven staan.” Max was het daarmee eens.

muziek

“En zoals dat dan gaat, dan neem je een keer iemand mee, en die vraagt dan: mag ik hier af en toe ook repeteren”

Ze konden terecht in een repetitieruimte via een andere leegstandbeheerder. Toen ze deze ruimte eenmaal betrokken hadden, bleken meerdere muzikanten van hun ruimte gebruik te willen maken. “En zoals dat dan gaat, dan neem je een keer iemand mee, en die vraagt dan: mag ik hier af en toe ook repeteren”, legt Elger uit. Helaas werd het contract met de leegstandbeheerder al snel opgezegd omdat de ruimte een andere bestemming kreeg.

Coronacrisis als stroomversnelling

Vervolgens kwamen Elger, Max en hun bands bij Young Startup terecht. Ze besloten toen direct een extra ruimte af te nemen voor anderen in de muziekwereld die ook een oefenruimte nodig hebben. “Toen ging het heel snel. We hebben nooit een advertentie geplaatst, alles ging altijd via via. “Door de coronacrisis kwamen veel muzikanten thuis te zitten en thuiswerken als muzikant terwijl de buren ook thuis zijn is nogal eens een probleem. We hadden al snel de volledige 8e verdieping in gebruik en later is hier de 7e verdieping bijgekomen”, vertelt Elger. De ruimtes die zij via Young Startup gebruiken worden nu intensief gebruikt als oefen- en opnameruimtes door verschillende professionele en semiprofessionele muzikanten.

 

De voor- en nadelen van leegstandbeheer

Budget

Elger en Max hebben hun muziekstichting in Rijswijk gevestigd. Over het contact met Young Startup vertelt hij: “Het is prettig samenwerken, het voelt als een partnership en niet als een typische huurder-verhuurdersrelatie. Soms doen wij een stapje extra en soms doet Young Startup dat. Zo werkt dat gewoon.”

Elger en Max zouden wel graag de extra zekerheid willen hebben dat ze langere tijd in het pand kunnen blijven zitten. Maar Elger geeft aan ook de voordelen van leegstandbeheer te zien: “De kosten zijn goed te doen. Wij en onze klanten zijn muzikanten. We hebben geen groot budget en zijn blij dat we hier kunnen doen wat we het liefste doen: muziek maken.”

Professionele muzikanten aan de bak

De stichting van Elger en Max werkt veel met semiprofessionele muzikanten die bij het grote publiek niet zo bekend zijn, maar krijgt ook regelmatig bekende muzikanten over de vloer. “We werken bijvoorbeeld met Velvet Vox, de achtergrondzangeressen van The Streamers.” Daarnaast komen veel andere achtergrondzangers van beroemde muzikanten repeteren in hun Young Startup ruimte in Rijswijk. Sommigen komen zelfs vanuit de andere kant van Nederland naar Rijswijk om bij Elger en Max te repeteren. “Dat is best bizar”, vindt Elger.

Stekkie ecosysteem in Breda

Blijf op de hoogte van ons actuele ruimteaanbod