Ondernemers

Magazijn076 is de

ontmoetingsplaats voor mensen met autisme

De koepelgevangenis had nog één ruimte vrij en dat was liefde op het eerste gezicht!

Magazijn076 is een werk- en ontmoetingsplaats voor en door mensen met autisme. De organisatie maakt gebruikt van een Young Startup antikraak werkruimte in Breda. Magazijn076 is opgericht door Ingeborg en Sandra en deels gefinancierd door MEE West-Brabant en Amarant. Hoe is deze unieke organisatie tot stand gebracht? Ingeborg vertelt het ons.

Hoe het begon

Ingeborg had pedagogiek gestudeerd en kwam in aanraking met Amarant. Deze organisatie was bezig met het opzetten van een nieuw project. “Dat was voor jongeren met autisme die uitbehandeld waren en bij wie het niet wenselijk was dat zij terug naar huis gingen”, vertelt Ingeborg. Ze groeide mee met Amarant en de woonprojecten en ontmoette zo ook Sandra Kok, co-founder van Magazijn076. Samen zetten zij kleinschalige projecten op voor mensen met autisme.

Toen de financiering van landelijk beleid naar gemeentelijk beheer verschoof, verschoof daarmee de focus van hun werkzaamheden en werd het voor Sandra en Ingeborg tijd voor een nieuwe uitdaging. Zij begonnen daarom met Magazijn076. Amarant en MEE West-Brabant gaven Sandra en Ingeborg financiële hulp en een jaar de tijd om hun plan ten uitvoer te brengen.

autisme

“Het autismebelevings-circuit leert mensen over hoe mensen met autisme dingen ervaren”

Wat doet Magazijn 076?

“Wij wilden een plek creëren die de zorg en het bedrijfsleven samenbrengt”, legt Ingeborg uit. Degenen die naar Magazijn076 toekomen zijn geen cliënten, maar ze komen omdat ze dat zelf graag willen. Hier hebben ze de ruimte om zich in hun eigen tempo te ontwikkelen. Ingeborg geeft een voorbeeld: “Iemand die op dit moment nu bij ons zit maakt kostuums. Hij heeft hele grote theatrale kostuums. Die is hij aan het opknappen; of wij dan kunnen helpen bij het maken van de juiste contacten. Wij hebben een groot netwerk en kunnen hem stimuleren om de contacten te maken en als wederdienst zien zij zijn werk en komen langs bij Magazijn076.”

Op deze manier hebben Ingeborg en Sandra een symbiose gecreëerd tussen Magazijn076 en degenen die daar graag willen werken. Magazijn 076 biedt mensen met autisme de ruimte en middelen om zich te ontwikkelen en dingen te maken of te ontwerpen. Deze spullen worden vervolgens tentoongesteld en verkocht.

Magazijn076 biedt ook een autismebelevingscircuit voor onder andere teamuitjes. Dit leert mensen over hoe mensen met autisme dingen ervaren. Tijdens deze activiteit worden tien opdrachten uitgevoerd. Het doel hiervan is dat de opdrachtuitvoerders over autisme leren zonder zich meteen te richten op het ziektebeeld.

Hoe Ingeborg en Sandra de toekomst van Magazijn076 voor zich zien? “Het zou heel tof zijn als we mensen vinden die zich aan ons willen verbinden op basis van vrijwilligheid of een contract willen meedraaien”, zegt Ingeborg. In de verre toekomst zien ze het ook zitten om het concept in andere steden uit te breiden.

Het was liefde op het eerste gezicht

Young Startup antikraak ruimte

Voor het slagen van Magazijn076 was een geschikte ruimte nodig. Ingeborg en Sandra zochten Breda af naar een locatie maar een traditioneel zorg- of kantoorpand paste niet binnen hun visie. Uiteindelijk kwamen ze bij Young Startup terecht die de koepelgevangenis in Breda onder de naam Koepel District beheert. “Zij hadden nog maar één ruimte vrij en dat was liefde op het eerste gezicht. Deze plek ademde precies uit wat wij zochten.” Het ging om een grote ruimte die ze konden indelen zoals ze zelf wilden. De locatie was ideaal en de prijs-kwaliteitverhouding goed. Deze antikraak werkruimte bood Magazijn076 een prima fundering. Amarant en MEE West-Brabant betaalde de huur en het salaris van Ingeborg en Sandra. “De rest was
‘Succes, doe maar…’”, vertelt Ingeborg.

Banken en tafels van de buurtvereniging werden in de ruimte gezet en beetje bij beetje werd er vormgegeven aan Magazijn076. Ingeborg en Sandra startten met een ‘dienst-en-wederdienstconcept’. Ze zetten donaties op, gaven autismelezingen en in ruil daarvoor kreeg Magazijn076 allerlei spullen. Zo ontstond een werk- en ontmoetingsplaats waar mensen met autisme zich kunnen ontwikkelen en ontspannen.

Financiering

Magazijn 076 bestaat ondertussen al een aantal jaar en valt onder de organisatie MEE West-Brabant. Het krijgt subsidie van de gemeente, waarmee salarissen en een deel van de huur betaald worden. Daarnaast is alles dat tentoongesteld wordt bij Magazijn076 te koop. De huurprijs van de Young Startup ruimte is aantrekkelijk. Ingeborg laat weten: “We hebben daar afspraken over gemaakt. Wij spoelen bijvoorbeeld de toiletten van de vrouwengevangenis door tegen legionella en doen andere kleine klusjes op het terrein tegen een kleine korting. Dat is dan ook een activiteit die mensen met autisme doen om iets ‘terug te doen’”.

De gouden ondernemerstip van Ingeborg

“Geloof in het vuurtje dat je in jezelf hebt”, is de gouden tip van Ingeborg aan andere ondernemers. Dit heeft Ingeborg geholpen Magazijn076 op te zetten. “Ik had het overigens niet zonder Sandra kunnen doen”, voegt Ingeborg toe. “We kennen elkaar al zo’n lange tijd en we hebben er vertrouwen in dat alles wat op ons pad komt bruikbaar is.”

FutureDome: een gevangenis met een bijzondere tijdelijke invulling

Blijf op de hoogte van ons actuele ruimteaanbod