Speciale projecten

Fort Isabella de

locatie voor wonen, werken en horeca

Een bijzonder complex waar wonen, welzijn, zorg, cultuur en historie samenkomen.

Het leegstandbeheer van Fort Isabella is per januari 2022 opgehouden. De eigenaar is in een vergevorderd stadium met de herontwikkeling van dit bijzondere terrein. Meer weten over de nieuwe bestemming? Kijk op fortisabella.nl.

Fort Isabella is een voormalig kazerneterrein in Vught met een rijk verleden. We verzamelden bewoners, ondernemers, kunstenaars en horeca om de negatieve gevolgen van leegstand zoals verloedering, kraak, inbraak en vernieling te voorkomen. Bovendien beschermen we met de tijdelijke invulling de bouwkundige staat van de historische gebouwen. We creëerden een open ontmoetingsplek in een voorheen gesloten gebied.

 

Kazerne- terrein

Met name de horecagelegenheden trekken veel bezoekers van buitenaf naar het terrein

Achtergrond

Het fort stamt uit de 17e eeuw en deed dienst als vestingwerk om ’s Hertogenbosch te verdedigen. Het terrein ligt aan de noordzijde van de huidige gemeente Vught. Het gebied was eerder een kazerneterrein, asielzoekerscentrum, AMA-campus en vertrekcentrum.

Sinds oktober 2015 is Isabella Groep BV eigenaar van het fort. Een goed uitgedacht zorgplan bood de groep de kans om het terrein over te nemen van de gemeente en het COA. De projectontwikkelaar wil Fort Isabella omvormen naar een bijzonder complex waar wonen, welzijn, zorg, cultuur en historie samenkomen.

Situatieschets

Fort Isabella ligt strategisch tussen Vught en Den Bosch. Bovendien verbindt het de natuurgebieden Gement en de Bossche Broek. VPS Nederland, initiator van Young Startup, beheerde tot voor kort het terrein van 10 hectare om de negatieve gevolgen van leegstand tegen te gaan. Bovendien creëren we een levendige en leefbare omgeving en beschermen we de bouwkundige staat van de veelal historische gebouwen.

Mix van wonen, werken, ontspanning en cultuur

Het terrein ligt in een buitengebied, enkele kilometers van winkelvoorzieningen en scholen. Dat creëerde een extra uitdaging om geïnteresseerde bewoners en ondernemers aan te trekken.

Bij VPS zijn we aan de slag gegaan met intensieve promotiecampagnes voor locatie- en lokale marketing. Al snel raakten de eerste partijen geïnteresseerd, waarna het balletje is gaan rollen. Er is een mooie mix van wonen, werken, ontspanning en cultuur ontstaan. Het gebied was voorheen gesloten en is nu een open ontmoetingsplek. Zowel bewoners, ondernemers, wandelaars, fietsers en gezinnen uit de omgeving vinden er elkaar.

In de 24 gebouwen van Fort Isabella bevinden zich zo’n 100 ondernemers. Het gaat om onder andere een imker, een yoga- en boksschool, een koffiebranderij en diverse marketingbureaus en horecagelegenheden zoals Pannukoek en Osteria Ciao Bella. In drie van de gebouwen wonen zorgvuldig geselecteerde bewoners. Hun aanwezigheid heeft een preventieve werking. Bovendien houden zij de omgeving 24/7 in de gaten.

Opnieuw op de kaart

Met name de horecagelegenheden trekken veel bezoekers van buitenaf naar het terrein. Ook de organisatie van publieksevenementen zoals Het Aanschuifdiner en de Fort Isabella Food & Lifestyle Market door de ondernemers zijn populair.

In het fort bevindt zich ook de Stichting Fort Isabellakazerne. De stichting brengt historische gegevens, documenten en voorwerpen bijeen, behoudt die en stelt ze tentoon. Het toont de militaire historie van het terrein.

De stichting stelt het terrein jaarlijks open tijdens de Open Monumentendag en de Open Kazernedag. Dit zet het fort op de kaart als een open ontmoetingsplek en een aantrekkelijke locatie voor ondernemers en woningzoekenden om zich te vestigen.

Brabantsche Worstenbroodjes BV in Vught

Blijf op de hoogte van ons actuele ruimteaanbod