Een deel van die mensen heeft bedacht dat het dan wellicht een idee is om de bakwoede om te zetten in een eigen bedrijf. Thuis taarten bakken en deze gaan verkopen. Met regelmaat worden we de laatste weken gebeld door deze startende taartenbakkers! “Ik wil graag vanuit mijn eigen woning een bedrijf beginnen in het bakken van taarten”. Wat moet ik dan doen?
Regels
Twee belangrijke aspecten komen vanuit deze vraag naar voren. Mag de ondernemer vanuit zijn woning een bedrijf beginnen én waar krijg je mee te maken als je voedsel bereidt in je woning, bedoelt voor de verkoop. Eigenlijk komt er nog een derde aspect bij kijken, het starten van een eigen bedrijf, ondernemer worden. Ook heel belangrijk, maar dat laat ik in deze blog even buiten beschouwing.
Ten aanzien van het starten van een bedrijf vanuit de woning zijn er wel regels. Het is niet zomaar toegestaan om vanuit een woning te gaan starten. Voor een bedrijf aan huis heeft u toestemming nodig van de gemeente. Voorwaarde is dat u maar een klein deel van woning gebruikt voor de uitoefening van uw bedrijf. Het mag uiteraard niet bezwaarlijk zijn voor uw buren. We adviseren dan ook om na te gaan of de plannen passen binnen het bestemmingsplan.
Gaat u dan ook nog eens op ambachtelijke wijze taarten bakken én verkopen, dan moet u zich houden aan allerlei regels voor het veilig verhandelen, bereiden of bewerken van eten. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ziet daar op toe. Thuisbereiding is toegestaan mits de keuken en de werkprocessen voldoen aan bepaalde eisen die worden gesteld. Ieder bedrijf dat met levensmiddelen werkt moet aan de HACCP-verplichting voldoen. Hiervoor zijn hygiënecodes opgesteld. Omdat bij veel mensen niet altijd duidelijk is wat hiermee bedoeld wordt, noem ik vaak het programma “De Smaakpolitie” waarbij Rob Geus horecabedrijven inspecteert. In werkelijkheid kan de NVWA dit komen controleren. Mensen krijgen er dan een beeld bij.
Laagdrempelig
Ondernemen vanuit de eigen woning is iets wat we de laatste tijd heel veel zien. Een groot deel van de startende ondernemers besluit om vanuit de eigen woning te starten omdat het laagdrempelig is, weinig kosten met zich meebrengt en gemakkelijk te combineren met privé. In de meeste gevallen is het ook inderdaad geen probleem om dat te doen. Past het binnen het bestemmingsplan van de gemeente? Dan gewoon doen. En of er dan ook meteen allerlei fiscale aftrekposten toepasbaar zijn in verband met een bedrijf in de eigen woning? Die voordelen zijn er over het algemeen niet. Richtlijnen daarvoor kunnen teruggevonden worden op de website van de Belastingdienst.
Misbaksels
Dagelijks krijgen we veel vragen binnen over het starten van een eigen bedrijf. Misschien aangestoken door Heel Holland bakt, zou ik willen zeggen Heel Holland onderneemt! Bij de Kamer van Koophandel zijn we blij met deze vragen want het is belangrijk dat startende ondernemers goed voorbereid van start gaan om ‘misbaksels’ te voorkomen.