'Zzp'ers zijn kraamkamer ondernemerschap'

'Zzp'ers zijn kraamkamer ondernemerschap'
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
6 jaar geleden
Gepost in Young Startup Nieuws

Zzp’ers vormen de kraamkamer voor het ondernemerschap. Dat zegt Hans de Boer, de nieuwe voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, in een gesprek met NUzakelijk.nl.

"Zzp’ers, of zp'ers zoals ik ze noem, zelfstandige professionals, moeten af en toe facturen versturen en daar wordt over gesproken aan de keukentafel. Er zitten kinderen aan die tafel, die zien hoe dat werkt."

De Boer neemt op 30 juni het stokje over van Bernard Wientjes, die de organisatie na negen jaar verlaat.  De 59-jarige De Boer studeerde economie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Voor hij aan zijn nieuwe functie begon, was hij actief als ondernemer en als commissaris bij verschillende organisaties. Van 1997 tot 2003 was hij voorzitter van ondernemersorganisatie MKB-Nederland. Ook leidde hij de Taskforce Jeugdwerkloosheid en stond hij aan de wieg van de vakcolleges.

De opmars van de zzp'er is volgens De Boer de "mooiste verandering in het Nederlands economisch bestel van de laatste vijftig jaar". "Ik gun ieder kind een goede blik op de mogelijkheden om zelf te ondernemen of een bedrijf op te zetten. Om die reden zou ook in het onderwijs nog meer aandacht voor ondernemerschap moeten komen."

Het aantal zzp'ers ligt nu op ongeveer 800.000. Naar verwachting zal dit aantal de komende tien jaar verdubbelen.

Klik hier en lees verder