Zzp'er: hoe bepaal je je uurtarief?

Zzp'er: hoe bepaal je je uurtarief?
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
6 jaar geleden
Gepost in Ondernemen

Hoeveel ben ik waard voor mijn opdrachtgevers? Met die vraag worstelen vooral startende zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers). Het bepalen van een redelijk uurtarief is lastig, maar Z24 zette een aantal factoren om rekening mee te houden op een rij.

Waarom het belangrijk is om over je tarief na te denken
Als zelfstandige ben je helemaal vrij om zelf je tarief te bepalen. Je zou dus in principe je geluksgetal als basis kunnen nemen en hierop je tarief baseren. Of je jezelf hiermee financieel kunt bedruipen is echter een tweede. Bovendien is het goed voor je professionele uitstraling naar opdrachtgevers als je met een goed verhaal kunt onderbouwen waarom je een bepaald tarief voor opdrachten hanteert.

Omdat je tarief je inkomen bepaalt, wil je als zzp’er natuurlijk liever niet te laag zitten. Je loopt dan immers geld mis omdat je meer had kunnen vragen voor je diensten. Aan de andere kant wil je ook weer niet een te hoog tarief vragen omdat dit opdrachtgevers af kan schrikken en je zo omzet misloopt.

Uurtarief het meest gangbaar
“De meeste zzp’ers werken met een uurtarief”, zegt Johan Marrink van ZZP-Nederland. “Er zijn maar een paar branches waarbij ook wel met een prestatietarief gewerkt wordt. Bij journalisten en vertalers komt het wel voor dat ze per woord betaald krijgen. Maar ook in de bouw komt het wel voor dat men met een prestatietarief werkt.”

Kosten
Om te weten wat je ten minste per uur zou moeten verdienen, is het belangrijk om inzicht te krijgen in je kosten. Wat moet je op zijn minst omzetten om rond te kunnen komen? Van je omzet moet je immers allerlei kosten betalen zoals de huur van een kantoor, verzekeringen en bijvoorbeeld reiskosten. Bovendien moet je zelf geld opzij zetten voor je pensioen en krijg je bij vakantie of ziekte niets uitbetaald. Kortom: je uurtarief is niet te vergelijken met een salaris.

Op het internet zijn er verschillende modellen te vinden die je helpen om op basis van je gewenste inkomen en geschatte kosten een passend uurtarief te berekenen. Femke Hogema, auteur van het boek “Financien voor zzp’ers” en eigenaar van Healthy Finance, geeft regelmatig workshops financiën voor zzp’ers en bedrijven. Op haar website is het bovendien mogelijk om een excelsheet te downloaden waarin je je op basis van je kosten een minimaal uurtarief kunt berekenen (een soort kostprijs dus).