Zzp’ers verplicht aan de sociale verzekeringen?

Zzp’ers verplicht aan de sociale verzekeringen?
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
2 jaar geleden
Gepost in Overheid

OESO wil fiscale voordelen zzp’ers afbouwen

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) schrijft in een rapport over de Nederlandse economie dat het kabinet de belastingvoordelen voor zzp’ers moet afbouwen. Ook zouden zzp’ers volgens hen een minimale vorm van inkomenszekerheid moeten krijgen bij ziekte en arbeidsongeschiktheid.

Volgens OESO zijn “riante fiscale prikkels voor zelfstandigen” niet bevorderlijk voor echt ondernemerschap. Zij stellen dat het “bijdraagt tot een groot verschil in belastingheffing in vergelijking met werknemers”.

Toename zelfstandig ondernemers

Het aantal zzp’ers groeit nog altijd in Nederland. Op dit moment telt Nederland volgens de Kamer van Koophandel bijna 1,2 miljoen zelfstandig ondernemers. De OESO maakt zich met name zorgen over de groep laagbetaalde zzp’ers. De ontwikkeling van zelfstandigheid kan volgens hen resulteren in een lagere kwaliteit van banen.

De zelfstandigen betalen niet mee aan ziekte- en arbeidsongeschikheidsverzekeringen, terwijl dat voor werknemers verplicht is. Hierdoor lopen zij een veel groter risico als zij ziek worden.

Omdat de belastingvoordelen niet tot meer ondernemerschap leidt volgens de OESO, vindt de organisatie dit niet gerechtvaardigd. Mensen starten nu om de verkeerde redenen een eigen onderneming.

Klik hier en lees het volledige artikel