Zzp’er en bedrijfsongeval: wat nu?

5 maanden geleden
Gepost in Gastblogs

Een groot deel van de bedrijven in ons land heeft weleens te maken gehad met een bedrijfsongeval. Bijzonder vervelend, want dit kan grote gevolgen hebben voor de medewerker die betrokken is. Hij moet waarschijnlijk de ziektewet in, waardoor hij lange tijd niet kan werken. Zijn gemis kun je mogelijk opvangen door werk te verdelen onder collega’s. Dit is niet mogelijk wanneer je als zzp’er te maken krijgt met een bedrijfsongeval. Aangezien je als zelfstandige werkzaam bent, is er niemand die jouw werk over kan nemen. En erger nog: er komt geen brood op de plank, want je werkt niet. Krijg je als zzp’er te maken met een bedrijfsongeval? Wij vertellen je hier wat je moet doen.

Schadevergoeding of niet?

Ben je als zzp’er ingehuurd door een opdrachtgever en ben je tijdens je werkzaamheden voor dit bedrijf gewond geraakt? Dan kun je jouw werk zeer waarschijnlijk niet meer uitvoeren. Er is dan sprake van inkomensderving, want er komt geen geld meer binnen. Als je in loondienst bent, is dit wel het geval. Je krijgt dan namelijk doorbetaald wanneer je betrokken bent bij een bedrijfsongeval.

Wanneer je als zzp’er betrokken bent bij een ongeval, krijg je vaak niet doorbetaald. Mogelijk heb je een arbeidsongeschiktheidsverzekering, maar het is de vraag of dit voldoende is. Er zijn overigens wel situaties waarin je als zzp’er een schadevergoeding kunt eisen van jouw opdrachtgever. Je moet in dat geval wel voldoen aan drie voorwaarden:

1) De opdrachtgever is (mede) verantwoordelijk voor de zorg en veiligheid van de zzp’er;
2) De positie van de zzp’er was tijdens het ongeval niet anders dan die van een ‘gewone’ werknemer;
3) De zorgplicht van de werkgever tegenover de zzp’er is geschonden.

Letselschade verhalen
Voldoe je aan de genoemde voorwaarden? Denk dan niet direct dat het wel goed zit met de schadevergoeding. Jouw opdrachtgever kan namelijk van mening zijn dat hij niet fout was. Laat het er in dat geval niet bij zitten, zeker niet wanneer er sprake is van letselschade. We spreken van dergelijke schade wanneer je lichamelijk of psychisch letsel oploopt bij een bedrijfsongeval. Wanneer hier sprake van is, kun je mogelijk letselschade verhalen op de tegenpartij. Dit kan overigens alleen wanneer blijkt dat de tegenpartij juridisch aansprakelijk is.

Schakel een professional in
Indien je geen verstand hebt van letselschade, is het lastig om aantoonbaar te maken dat jouw opdrachtgever juridisch aansprakelijk is. Daarom doe je er goed aan een professional in de armen te nemen. Zo kan een letselschadespecialist van B&O letselschade jou bijvoorbeeld van dienst zijn. Zo’n professional is bekend met alle ins en outs van letselschade. Hij kan jou binnen de kortste keren vertellen of je kans van slagen hebt. Blijkt dit inderdaad het geval de zijn? Dan kan een letselschadespecialist jou ook begeleiden in het traject, van begin tot eind. Het mooie is dat dit jou niets hoeft te kosten. De specialist verhaalt de kosten namelijk op de tegenpartij wanneer blijkt dat zij juridisch aansprakelijk zijn voor het bedrijfsongeval.