Zo maak je van een goed idee een onvergetelijk verhaal

Zo maak je van een goed idee een onvergetelijk verhaal
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
1 jaar geleden
Gepost in Tips

Hoe levendiger je een verhaal vertelt, des te meer betrokken zullen je luisteraars zijn. Maar hoe maak je nu jouw idee onvergetelijk en vertel je erover op een manier dat je anderen ermee aansteekt?

Echte leiders hebben ideeën en idealen waarmee ze de wereld voorgoed willen veranderen, schrijft storyteller Theo Hendriks in zijn nieuwste boek ‘The Wow Starts Now‘ (aff.). Maar hoe maak je jouw idee onvergetelijk en vertel je erover op zo’n manier dat je anderen ermee aansteekt?

Hersenen als verhalenmachines

Wij mensen zijn verhaaldieren, onze hersenen verhalenmachines’, zo stelt Hendriks in zijn boek. ‘Wij kunnen ons verplaatsen in situaties en gebeurtenissen die we niet zelf hebben meegemaakt. Zodra iemand een verhaal begint te vertellen, worden onze geheugenbanken aangesproken en proberen we ons het vertelde zo levendig mogelijk voor te stellen. Zo geven we betekenis aan de werkelijkheid en worden momenten betekenisvolle gebeurtenissen.

Hoe meer het verhaal tot onze verbeelding spreekt, hoe meer dat verhaal onze verhalenmachine activeert. We zien het niet alleen voor ons, we voelen ons ook echt betrokken. De kern van een goed verhaal volgens de schrijver? ‘Als je emoties toevoegt aan droge feiten worden ze als visuele herinnering beter opgeslagen in onze hersenen. Waardoor we ze ook veel makkelijker kunnen reproduceren.’

Klik hier en lees het volledige artikel