Zo maak je als ondernemer een vliegende start in het nieuwe jaar

Zo maak je als ondernemer een vliegende start in het nieuwe jaar
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
4 jaar geleden
Gepost in Ondernemen

Als de drukke kerstdagen weer achter de rug zijn, wordt het als ondernemer hoog tijd om vooruit te kijken naar het nieuwe jaar. Als je het een beetje handig aanpakt, kan het een goed jaar worden voor jouw bedrijf.

NU.nl zet samen met ondernemerscoaches Cor van Drieberge en Veronique Prins een aantal tips op een rijtje om met een vliegende start het nieuwe jaar in te gaan.

Zet je doelen op een rijtje

"Schrijf doelen op met het SMART-principe: daarbij geef je duidelijk aan welke resultaten wanneer bereikt moeten worden", vertelt Van Drieberge, die met name startende ondernemers coacht. "Daardoor word je je heel bewust van wat je doet."

"Om die doelen ook echt na te komen, neem je een iemand die jou scherp houdt in de arm. Dat kan een goede vriend zijn, iemand met wie je samenwerkt of je partner. Die persoon vraagt jou elke week of elke maand hoe het staat met je doelen en geeft je op je flikker als dat nodig is."

Prins gebruikt een andere tactiek. "Ik neem zelf de verantwoordelijkheid voor het bereiken van mijn doelen, maar heb wel graag een sparringpartner. Het ondernemerschap is een eenzame business, dus het is fijn als je af en toe van gedachten kunt wisselen met mensen die soortgelijke doelen nastreven."

Verder wil Prins benadrukken dat je op tijd moet beginnen met het formuleren van je doelen. "Wat je in dit kwartaal zaait, kun je in het volgende kwartaal oogsten. Ik zie nog te veel ondernemers die halverwege januari eens gaan nadenken over wat ze nou eigenlijk van plan zijn."

"Vervolgens moet je ook regelmatig stil staan bij die doelen en evalueren. Waar is het goed gegaan en waar niet? Ik doe dat elke maand even, ik hol niet alsmaar door."

Ga bewust om met je tijd

"Meten is weten", vindt Van Drieberge. "Bij alles wat je doet, moet je je afvragen: wat levert dit me op? Creëer waarde voor je bedrijf, en niet alleen op papier. Je moet uiteindelijk toch betaald worden." Lees verder...