Zo leer je beleggen!

Zo leer je beleggen!
3 maanden geleden
Gepost in Gastblogs

Wil je een leuk extraatje verdienen? Dan is het zeker te overwegen om te gaan beleggen, want je spaargeld levert tegenwoordig niet veel op. Bereid je wel goed voor als je besluit te gaan beleggen, want de fouten die je maakt hebben vaak grote financiële gevolgen. Hoe verdiep je je het beste in beleggen? In dit korte artikel lees je hoe je je goed voorbereidt op beleggen en lees je hoe je beleggen goed combineert met je eigen werk als ondernemer.

Volg een cursus beleggen

Ten eerste is het slim om een cursus beleggen te volgen. Het betekent niet dat je voor een cursus hoeft te betalen! Op internet vind je diverse gratis cursussen waar je de basis leert. Tegenwoordig heb je veel cursussen waarbij je zelf bepaalt wanneer je leert. Het grote voordeel van een cursus beleggen volgen is dat je vooraf ervaring al doet, in plaats van dat je tijdens het beleggen ervaring op doet en je de gevolgen onder ogen gaat zien.


Zoek lesstof in boeken

Uiteraard vind je ook voldoende lesmateriaal in boeken. Op ieder niveau vind je boeken die je voor minder dan 20 euro aanschaft. Voor een beginnende beleggen is het slim om het boek ‘Beleggen voor dummies’ bij de hand te houden. Indien je gevorderder begint te worden is ‘intelligente belegger’ van John C. Bogle zeker aan te raden. De eerste druk verscheen al in 1949! Uiteraard is het boek aangepast naar deze tijd.


Bekijk YouTubevideo’s

Ook op YouTube vind je tal van video’s om te leren beleggen en je kennis bij te spijkeren. Khan Academy is een populaire videokanaal, omdat het kanaal ingewikkelde lesstof gemakkelijk aan je uitlegt. Heb je al enige kennis en wil je leren van gefortuneerde beleggers? Preston Pysh is een kanaal, waarop je wijze lessen leert van onder andere Warren Buffet. Het kanaal wordt met name geprezen omdat het uitgebreid en diepgaand is.

Hoe combineer je beleggen met je drukke baan?

Ondanks dat beleggen een stuk minder inspannend is dan je primaire baan is beleggen ook gewoon werken. Je moet regelmatig de ontwikkelingen van het bedrijf in de gaten houden en de koersen volgen. Tot slot vind je hieronder enkele tips om je drukke baan te combineren met beleggen:
Maak een dagelijkse tijdsschema – Maak een dagelijkse prioriteitenlijst, waarbij je voor iedere taak aangeeft hoeveel tijd je er aan wilt spenderen. Het is bewezen dat mensen die gestructureerd te werk gaan productiever zijn!
Gebruik tools om goed te werken! Denk bijvoorbeeld aan de ‘to do’ app, waarbij je taken die langer dan 2 minuten duren erin staan. Voor afspraken is Google Agenda een handig hulpmiddel.
Zeker als je eigenaar van het bedrijf bent komen er altijd taken die tussendoor gedaan moeten worden. Herzie je takenlijst zo nu en dan. Heeft de prioriteitenlijst nog steeds dezelfde volgorde? Indien taken niet binnen vijf minuten afgerond kunnen worden is het aan te raden er direct mee te beginnen. En tot slot: Aanraken is afmaken! Als je ergens aan bent begonnen maak je het ook meteen af. Zo voorkom je frustratie!