Zo krijg je wél een zakelijke lening: met borgstellingskrediet!

3 maanden geleden
Gepost in Gastblogs

Een bedrijfsfinanciering ontvangen van een bank – het is makkelijker gezegd dan gedaan. Zowel zzp'ers als het midden- en klein bedrijf (MKB) weten als geen ander dat het knap lastig is om ook maar één euro bij de bank te mogen lenen. Gelukkig is er altijd een oplossing...

Startende ondernemers komen zonder pijn en moeite vaak niet aan een bancaire lening. Dat is zonde. Juist deze groep kan zo'n financiële steun in de rug meestal het beste gebruiken. Je kunt immers een behoorlijke kickstart maken met je bedrijf wanneer je over de nodige financiële middelen beschikt.


Maar het verkrijgen van zo'n lening lijkt een illusie. Wie een onderneming begint, moet zich neerleggen bij een trage start met minder groei dan vooraf gedacht. Of niet?


Een optie waar je makkelijker bij geaccepteerd wordt zijn online kredietverstrekkers. Het enige nadeel, zij rekenen vaak een relatief hoge rente: percentages van 10% en hoger zijn niet ongebruikelijk. Logisch, want minder zekerheden betekent een hoger risico. Een alternatieve optie is een bancaire lening met borgstellingskrediet.

Wat is een borgstellingskrediet?

'Als er nou iemand was die de bank van mijn grootse, ambitieuze plannen kon overtuigen – dan gaven ze mij misschien wél een lening!' Goed nieuws: diegene is er ook. Wie dan? Nou – de overheid. Inderdaad: de Nederlandse regering is in staat om jou als startende ondernemer een zogenoemde staatsgarantie te geven. Dat betekent méér zekerheid voor de kredietverstrekker – de bank, dus – en een grotere kans op een lening voor jou als beginnend entrepreneur. We noemen zo'n staatsgarantie ook wel de BMKB: de borgstellingskrediet MKB.

Hoe werkt zo'n borgstellingskrediet?

Allereerst moet je weten dat de bank je niet voor niets moeilijk een lening verschaft. Ze willen zekerheid – en dat geef je ze bijvoorbeeld door te laten zien dat je al een aantal jaren actief bent in jouw branche. Het liefst combineer je dit met mooie, financiële resultaten. Maar wie net begint met ondernemen, beschikt natuurlijk over geen van beiden. En dan moet je op zoek naar andere manieren om de bank of kredietverstrekker te overtuigen.


Een manier om dit te doen, is dus via het borgstellingskrediet. Dit is een speciale regeling die tot leven is geroepen door het ministerie van Economisch Zaken en Klimaat. Klimaat? Ja – Klimaat. Maakt ook allemaal niet uit, want dit ministerie kan de kredietverstrekker overtuigen van het nut van jouw onderneming. Daartoe geven ze borgstellingskredieten af: een garantstelling voor ondernemers die op de 'traditionele' wijze géén zekerheden kunnen afgeven, maar waarin de regering wel degelijk potentie ziet.

Wat zijn de voorwaarden voor een borgstellingskrediet?

Omdat de overheid natuurlijk ook niet helemaal van gisteren is, stellen ook zij de nodige eisen aan de personen waaraan ze zo'n krediet verstrekken. Het belangrijkste is dat de regeling alleen is bedoeld voor MKB-ondernemers. Dat ben je mogelijk ook als zzp'er of eigenaar van een Besloten Vennootschap: min of meer vallen alleen de Naamloze Vennootschappen buiten de boot.

Daarnaast mag je bedrijf maximaal een balanstotaal hebben van 43 miljoen euro. Ook dat lijkt ons geen moeilijke opgave, gezien we het nog steeds hebben over beginnende zzp'ers.

Je komt eveneens niet in aanmerking als je meer dan 250 medewerkers voltijd in dienst hebt én je jaaromzet mag niet meer zijn dan vijftig miljoen euro. En natúúrlijk moet je een Nederlands bedrijf hebben.

Welke voorwaarden gelden specifiek voor starters?

Helaas – we zijn er nog niet. Omdat startende ondernemers nu eenmaal een risicovolle groep vormen, heeft de regering aan het pakket met regels de nodige extraatjes toegevoegd. Je moet bijvoorbeeld in staat zijn om binnen zes maanden te beginnen met het aflossen van je lening. Daar mag je dan vervolgens maximaal zes jaar over doen: langer is de looptijd niet. De lening mag overigens wel worden opgeschort, maar dit mag maar drie keer gebeuren.

Hoe vraag ik een borgstellingskrediet aan?

Het aanvragen van een borgstellingskrediet doe je niet zelf, maar via de bank. Inderdaad: diezelfde bank die jou eigenlijk helemaal niet wil helpen. Het zijn wél de enige instanties die hierover corresponderen met de overheid. Je maakt hiervoor een afspraak, waarbij de bank je voorstel tot kredietverstrekking toetst. Afhankelijk daarvan besluiten zij of de overheid mogelijk garant wil staan voor jou en je onderneming.