Zijn prognoses van belang voor jouw onderneming?

Zijn prognoses van belang voor jouw onderneming?
5 jaar geleden
Gepost in Gastblogs

Veel bedrijven laten aan het einde van het jaar prognoses maken. Maar waarom zijn prognoses van belang voor jouw onderneming? En zeggen deze prognoses nu echt wel iets over jouw bedrijf? Het antwoord is helder: ‘Ja, prognoses zijn erg belangrijk’. Om goed te kunnen sturen is het 1 van de belangrijkste tools als ondernemer.

Met prognoses wordt namelijk gekeken naar diverse aspecten van uw onderneming. Met als doel te bepalen welke omzet, kosten, maar vooral welk resultaat er zal worden behaald. Als u gebruik maakt van prognoses heeft u bovendien een benchmark voor gedurende het werkelijke jaar. Want: waarom wijkt de werkelijkheid af van het geprognotiseerde? Is dit verklaarbaar? Wat heeft dit voor consequenties in de rest van het jaar?

Het maken van een goede prognose hangt af van diverse aspecten: het type onderneming, de afhankelijkheid van de afnemer, de ontwikkelingen in de markt en de staat van de economie. Een prognose moet kunnen worden onderbouwd en worden toegelicht, zonder marktonderzoek is er dus geen basis voor een goede prognose.

Er zijn verschillende type prognoses te maken. Zo kun je kiezen voor een solvabiliteitsprognose voor 1 jaar (of langer). Hierin zie je de verwachte gebeurtenissen op factuurdatum gebeuren. Je kunt daarnaast ook nog een liquiditeitsprognose laten maken. In de liquiditeitsprognose wordt gekeken naar de werkelijke uitgaven en inkomsten op een bepaald moment. De solvabiliteits- en liquiditeitsprognose kunnen wel wat van elkaar verschillen. Dit komt doordat de ontvangst datum van een factuur of de verzend datum van jouw eigen factuur verschillen met de betaling. Immers, als je een factuur binnen krijgt betaal je meestal niet direct, maar 14 of 30 dagen later.

Als je het zelf wilt proberen dan kun je deze link gebruiken om te zien waar je op moet letten wanneer je prognoses maakt voor jouw onderneming. Voor meer professionele hulp staan wij natuurlijk voor jou klaar.

SFAA maakt aan de hand van jouw financiële administratie en de trends in de markt, financiële prognoses. Door het analyseren van de voorafgaande perioden en de branche uitvoerig te bekijken waarin uw bedrijf actief is, zal SFAA in staat zijn om duidelijke prognoses voor je op te stellen. Zo weet je als ondernemer hoe jouw organisatie er financieel voor staat in de toekomst.

Mocht je meer informatie willen neem dan vrijblijvend contact met ons op via 020-2610723 of mail jouw vraag naar [email protected] Wij kijken graag met je mee!