Zes kenmerken van een crowdfund-ondernemer

Zes kenmerken van een crowdfund-ondernemer
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
3 jaar geleden
Gepost in Crowdfunding

De zes kenmerken van een crowdfund-ondernemer volgens Crowdfundscout.

1. Zakelijk
Bijna alle ondernemers die geld ophalen via crowdfunding doen dit vanuit een zakelijke entiteit. Slechts 5% van de crowdfundingprojecten wordt opgezet door particulieren.

2. Streefbedrag € 50.000 tot € 150.000
De helft van het aantal crowdfund-ondernemers haalt financiering op voor een project met een streefbedrag tussen de 50.000 en 150.000 euro.

3. Werkkapitaal
Werkkapitaal is het voornaamste financieringsdoel (47% van de financieringsaanvragen). Kort gevolgd door objectfinanciering (42%). De overige 11% wordt opgevuld door ondernemers die op zoek zijn naar geld voor een bedrijfsovername of ten behoeve van een herfinanciering.

4. Lening
Ondernemers in Nederland crowdfunden het liefst via het uitschrijven van een lening (96%). In de leningsvoorwaarden worden o.a. de zekerheden, de looptijd, het rentepercentage en het aflossingstype vastgelegd. Crowdfunding via aandelen is niet populair.

5. Horeca en dienstverlening
Horeca en dienstverlening zijn de populairste branches waarin crowdfunding gebruikt wordt om ondernemersplannen te financieren, respectievelijk 18% en 16%.

6. Start-up of volwassen
Opmerkelijk is dat groei-ondernemingen relatief weinig de weg naar crowdfunding weten te vinden (19%). Een groei-onderneming is hier gedefinieerd als een bedrijf dat 3 tot 5 jaar bestaat. Start-ups en volwassen bedrijven domineren de crowdfundmarkt in Nederland.

Crowdfundscout?
Deze zes kenmerken zijn vastgesteld op basis van 2.500 Nederlandse crowdfundingprojecten van de AFM-geregistreerde crowdfundingplatformen.
Crowdfundscout bepaalt op basis van zes vragen welk crowdfundingplatform het beste bij een ondernemer past. De geautomatiseerde selectie komt tot stand op basis van een algoritme op de complete database van Crowdfundmarkt.