Zelf een webshop beginnen? Hier moet je op letten

Zelf een webshop beginnen? Hier moet je op letten
8 maanden geleden
Gepost in Gastblogs

Ben je van plan om zelf een webshop te beginnen? Dan is het belangrijk om je vooraf goed voor te bereiden. Hoe kun je je in het steeds maar uitbreidende online winkelaanbod zodanig onderscheiden dat jouw winkel een succes wordt?

Wees uniek

Je bent zeker niet de eerste ondernemer die besluit een online winkel op te starten, vele duizenden gingen je voor. Lang niet al deze webwinkels bestaan nog steeds. Een flink aantal ervan, zowel groot als klein, is gekomen en inmiddels ook weer gegaan. Daarnaast zijn er nog de kleine webshops die weliswaar nog online staan, maar nauwelijks meer inkomsten genereren.

Wanneer je als kleine ondernemer een webwinkel start, is het goed om je te realiseren dat je het qua omzet niet snel zal winnen van de webwinkelgiganten die al jaren bezig zijn. Zij hebben zoveel geïnvesteerd dat het als nieuwkomer nauwelijks mogelijk is hen ooit te overtreffen. Dat hoeft ook niet. Deze grote webwinkels hebben weliswaar talloze klanten en een hoge omzet, ze hebben ook veel personeel. Als startende webwinkelier ben je zelf misschien de enige die op de loonlijst staat, of wellicht is de webwinkel slechts een aanvulling op je al bestaande fysieke filiaal.

Als beginnende webwinkel is het vooral belangrijk om uniek te zijn. Vrijwel alle goederen die er op de wereld bestaan, zijn inmiddels te koop via internet. Het is aan jou om dat op zo’n manier te doen dat de klant specifiek voor jou kiest.

Hoe kun je je onderscheiden?

Waar grote webwinkels vooral de concurrentie op prijs aangaan, is dit voor kleine partijen vaak geen optie. Zij moeten het hebben van andere unieke kwaliteiten. Allereerst zorg je voor een overzichtelijke website die altijd bereikbaar is en snel laadt. Dit klinkt misschien als een open deur, maar er zijn tal van webwinkeliers die dit niet op orde hebben. Kies voor een goed softwarepakket, bijvoorbeeld het veelgebruikte Magento, en zoek er bijpassende Magento hosting bij. Bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn, zoals Hipex hosting, hebben volop ervaring met webwinkels.

Zorg vervolgens voor een uniek aanbod, een selectie artikelen die niet zo snel ergens anders te vinden is, of een onderscheidende manier van service verlenen. Ben je een kleine webshop? Zie dit dan als je kracht, en onderscheid je van de grotere partijen door écht persoonlijk contact met je klanten te hebben. Wees actief op social media, en probeer een vaste klantenkring aan je te binden. Zie hen als je ambassadeurs, als tevreden klanten die jouw winkel aan vrienden en familie zullen aanraden. En, heel belangrijk: heb geduld. Kies niet voor de makkelijkste weg door te gaan stunten met prijzen, maar kies voor een duurzame opbouw van je klantenbestand.