Zaken waar je rekening mee moet houden bij een startup

Zaken waar je rekening mee moet houden bij een startup
21 dagen geleden
Gepost in Gastblogs

Het is voor veel mensen een grote droom, een eigen bedrijf. Bij ondernemen komen heel wat zaken kijken waar je allemaal rekening mee moet houden. Ook dingen die je van te voren helemaal niet aan had zien komen. In dit artikel geef ik je de handvaten bij het starten van een onderneming, zodat jij straks niet voor vervelende verrassingen komt te staan!

Bedenk goed, heb je alle kennis in huis?

Voordat je gaat beginnen is het verstand om te kijken of je alle kennis in huis hebt om een goede start te kunnen maken met je bedrijf. Een belangrijk aspect van het ondernemen is het werven van klanten en die kun je het beste bereiken door goede marketingtools in te zetten. Wanneer je marketingkennis nog niet optimaal is, zou je ervoor kunnen kiezen om eerst een NIMA-opleiding te volgen, zodat je marketingkennis actueel is.

Schrijf een ondernemingsplan

Als je het echt serieus wilt aanpakken zul je een ondernemingsplan moeten schrijven. Hierin schrijf je precies op wat je wilt gaan doen, hoe je dit wil gaan doen, wie je concurrenten zijn en wat je verwacht dat het precies gaat opleveren. Dit zul je moeten onderbouwen met de meest actuele cijfers!

Kies een rechtsvorm

Het is belangrijk om na te denken wat voor rechtsvorm je gaat kiezen. De meeste starters kiezen voor een eenmanszaak, maar wanneer je met meerdere personen een onderneming start kiezen de meeste voor een vennootschap onder firma (VoF) o een besloten vennootschap (bv).

Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel

Wanneer je de juiste rechtsvorm heb gekozen en het ondernemingsplan in orde is, kun je je gaan inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Dit kost eenmalig 50 euro. Wanneer je dit hebt gedaan worden automatisch alle gegevens doorgespeeld aan de Belastingdienst en daar hoef je dus niet meer naar om te kijken. Wanneer je je hebt ingeschreven krijg je een KvK en btw-nummer.

Administratie opzetten

Wanneer je bent ingeschreven moet je alle zakelijke inkomsten, uitgaven en uren bij houden om aan te tonen dat je ondernemer bent en om belastingaangifte te kunnen doen. Het is namelijk wettelijk verplicht om 1225 uur per kalenderjaar in het bedrijf te steken. Voor de financiële administratie zul je alle facturen (inkomsten en uitgaven) bij moeten houden.

Open een zakelijke rekening

Wanneer je je hebt ingeschreven bij de KvK en in het bezit ben van een KvK- en btw-nummer, kun je een zakelijke rekening openen bij de bank. Een zakelijke rekening is iets duurder dan een persoonlijke rekening, maar je hebt dan wel handig je inkomsten en uitgaven gescheiden. Een zakelijke rekening biedt wel meer mogelijkheden voor ondernemers!

Waar ga je werken?

Op het moment dat alle bovenstaande zaken geregeld zijn, kun je aan de slag! Het is wel belangrijk om van te voren goed na te denken, waar je precies gaat werken. Ga je dit vanuit huis doen, ga je een kantoor huren? Weeg alle opties goed tegen elkaar af, voordat je hier een beslissing over neemt, want de ene optie is voordeliger dan de andere!