Wordpress.com versus Wordpress.org

Wordpress.com versus Wordpress.org
6 jaar geleden
Gepost in Tech

Een blog over de verschillen tussen WordPress.com en WordPress.org

WordPress wordt steeds populairder en je ziet dan ook steeds meer websites verschijnen die gemaakt zijn in WordPress. Wat overigens ondanks de populariteit voor veel WordPress gebruikers nog niet bekend is, is dat er twee vormen van WordPress zijn: WordPress.com en WordPress.org. Het verschil tussen deze twee zit hem niet alleen in url maar ook zeer zeker in het gebruik.

WordPress.com

Ik begin met WordPress.com, deze variant van WordPress is volgens mij voor veel bloggers de meest bekende vorm. Wanneer je besluit een blogsite/website te gaan maken met deze WordPress variant ben je gelijk verbonden aan WordPress.com en zal je url/domeinnaam gekoppeld worden aan WordPress.com. Noem je een blog bijvoorbeeld: ikbloggraag dan wordt dat met WordPress.com het volgende: ikbloggraag.wordpress.com. Het is vervolgens wel mogelijk een eigen domeinnaam door te laten verwijzen waardoor het wel weer ikbloggraag.nl wordt, maar hier moet je voor betalen. In de basis is je url dus gekoppeld aan WordPress.com.
Verder heb je bij een WordPress installatie op .com niet de mogelijkheid plug-ins en of thema’s te installeren, je moet het doen met de plug -ns en thema’s die WordPress.com je biedt.

WordPress.org

Bij een WordPress.org moet je beschikken over een hosting en domeinnaam, de hosting van je website moet je in tegenstelling van de WordPress.com zelf regelen en onderbrengen bij een hostingpartij of natuurlijk zelf regelen wanneer je beschikt over een server. Je krijgt bij WordPress.org dus geen domeinnaam die eindigt op wordpress.com of .org, maar je hebt een domeinnaam vastgelegd en gekoppeld aan een plek op een server waar je eigen WordPress installatie draait.

De voordelen van een .org installatie zijn groot, zo kun je ongelimiteerd gebruik maken van vele plug-ins en thema’s. Zo kun je op een eigen installatie gebruik maken van de plug-in van Yoast waarmee je jouw website of blogsite prima zoekmachinevriendelijk kan maken en dit kan dus niet op een .com installatie mits wordpress.com besluit deze toe te voegen aan de installatie.

Tot besluit

Wanneer je gewoon een blog wil starten op het internet over je hobby's en interesses is WordPress.com een prima manier om dit te doen ook omdat je het dan helemaal gratis kunt regelen mits je geen gebruik maakt van een aantal extra’s. Wil je echter iets professioneler te werk gaan gaat mijn voorkeur echt uit naar een WordPress.org installatie met een eigen domeinnaam en zelf geregelde hosting. De mogelijkheden zijn groter en je hebt meer de eigen controle over je installatie.

Een website gemaakt in WordPress van WordPress.org kost geld, omdat je een hostingplek en een domeinnaam moet hebben, maar het gehele pakket hoeft niet duur te zijn omdat WordPress gratis te downloaden is en vele thema’s en plug ins zijn gewoon gratis via WordPress.org te verkrijgen.

Het maken en neerzetten van een website in WordPress is goed zelf te doen maar mocht je nou niet zelf aan de slag willen, omdat je interesse daar niet ligt of gewoon weg omdat je geen tijd om je daar mee bezig te houden , zijn er genoeg mogelijkheden om het uit te besteden.
Heb je nou interesse in een WordPress website of heb je vragen over WordPress neem gerust vrijblijvend contact op met [email protected].

John Bijl
www.mediaonderhoud.nl

www.wpklussen.nl