Willen we een verzekering tegen uitblijven van beveiligingsupdates?

Willen we een verzekering tegen uitblijven van beveiligingsupdates?
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
2 jaar geleden
Gepost in Ondernemen

Het is makkelijk vaststellen dat ergens een probleem bestaat. Moeilijker is daar dan een goede oplossing voor te vinden. Dat is niet anders met problemen bij het beschermen van onze digitale infrastructuur.

Het is stom dat we niet meer aandacht besteden aan het snel en verantwoord oplossen van kwetsbaarheden in onze digitale infrastructuur. Omdat we steeds afhankelijker zijn van die infrastructuur, is de impact van kwetsbaarheden steeds groter. Het al dan niet bedoelde misbruik van een kwetsbaarheid kan onze hele maatschappij langdurig verstoren. Daarom publiceerden we eerder een overzicht van twaalf punten waarop we dat proces van wegwerken van kwetsbaarheden moeten verbeteren.

In reactie daarop vroeg een van de lezers: “We moeten ons afvragen of software die een jaar geen updates heeft gekregen verplicht open source zou moeten worden.” Een interessante gedachte, maar zoals wel vaker is dat misschien nét iets te kort door de bocht.

If it ain’t broke, don’t fix it

Eerst een open deur: het is natuurlijk niet zo dat software die een jaar lang geen updates gehad heeft, dan ook kwetsbaar is. Of software een update heeft gehad of niet is op zichzelf geen goed criterium. Er is pas sprake van een probleem als er een kwetsbaarheid gevonden is en die kwetsbaarheid niet snel en op verantwoorde wijze wordt opgelost. En zelfs dat is rekbaar: want sommige kwetsbaarheden zouden met een hogere prioriteit gedicht moeten worden dan andere. Anders gezegd: updates afdwingen die niet nodig zijn verhoogt juist het risico op kwetsbaarheden.

Klik hier en lees het volledige artikel