Wet DBA: wat is de stand van zaken?

Wet DBA: wat is de stand van zaken?
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
2 jaar geleden
Gepost in Overheid

Na een storm van kritiek is de handhaving van de zzp-wet DBA uitgesteld. Sprout-expert Charlotte van Eeden geeft een update van de laatste stand van zaken, en wat dit voor jou betekent als ondernemer.

Dat de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) is afgeschaft kan je bijna niet zijn ontgaan, maar is hier nu al iets voor in de plaats gekomen? De Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) is nog altijd van kracht, mar de handhaving van de wet is wel uitgesteld. Begin februari 2018 werd bekend dat de opschorting van de handhaving is verlengd tot 1 januari 2020.

Hoe zat het ook alweer?

De VAR was voor zelfstandig ondernemers het middel om aan hun opdrachtgevers te laten zien dat zij door de Belastingdienst werden aangemerkt als zelfstandige. Zo was duidelijk dat er geen loonheffing ingehouden hoefde te worden.

Toch viel er één en ander aan te merken op de VAR. De VAR zou onvoldoende zekerheid geven en tot schijnzelfstandigheid leiden. Met een VAR was het mogelijk om op papier te werken als zelfstandige, terwijl er in de praktijk sprake was van werken in loondienst. Met ingang van 1 mei 2016 verdween de VAR dan ook en trad de wet DBA in werking.

Klik hier en lees het volledige artikel