Werknemers ontslaan in de proeftijd? Zo werkt het!

1 jaar geleden
Gepost in Gastblogs

Bijna altijd als je begint met werken heb je eerst een proeftijd. De werkgever kan dit zelf bepalen. Vaak betreft dit 1 maand. Dit wordt ook in het contract opgenomen zodat beide partijen hiervan op de hoogte zijn en hier akkoord mee gaan. Niet alleen als werkgever, maar ook als werknemer is proeftijd fijn. Van tevoren weet je natuurlijk nooit of een baan bij je past. Na een maand heb je vaak wel een goed beeld van het bedrijf en de werkzaamheden. In de proeftijd kan je goed bekijken of je hier wil blijven werken.


Schriftelijk contract

Zoals hierboven al werd genoemd dient de proeftijd wel op papier te staan. Dit wordt in de meeste gevallen benoemd in het contract waar werknemen en werkgever voor tekenen. De proeftijd kan wel afgemaakt worden. Echter kan het zijn dat het niet in het contract is opgenomen maar wel in de cao staat. Dus als hiernaar verwezen wordt in het contract is dit alsnog geldig.

Geen reden

Wanneer je als werkgever of als werknemer niet verder wil met elkaar, kan je dit na de proeftijd aangeven. Hierbij is het zo dat je geen reden hoeft op te geven waarom je niet wil blijven werken bij het bedrijf. Als werkgever zal je wel een schriftelijke verklaring moeten geven. Hierbij mag je als werkgever niet discrimineren. Dus als een werknemer bijvoorbeeld zwanger is mag je diegene na de proeftijd niet ontslaan met de zwangerschap als reden. Tevens is arbeidsongeschiktheid geen geldige reden om het contract te ontbinden. Heb je als werknemer het gevoel dat het niet klopt en je onterecht wordt ontslagen? Dan kan je de hulp inschakelen van een mediator die gespecialiseerd is in ontslag en arbeidsrecht. Een mediator kan je goed helpen om te kijken welke rechten en plichten je hebt.

Duur van proeftijd

Zoals eerder genoemd duurt de proeftijd vaak 1 maand. Echter geldt dit voor contracten waarbij het gaat om een tijdelijk contract van 7 maanden tot 2 jaar of een tijdelijk contract zonder einddatum. Vaak wordt voor een proeftijd van 2 maanden gekozen wanneer het gaat om een vast dienstverband of een tijdelijk contract die langer duurt dan 2 jaar. Bij een contract van minder dan 7 maanden is het niet toegestaan om een proeftijd op te nemen. Wanneer een werknemer bijvoorbeeld al eerder in dienst is geweest bij de werkgever is het niet nodig om proeftijd op te nemen. Deze is tevens ook niet geldig.


Werknemer neemt ontslag in proeftijd

Als werknemer kan je in de proeftijd natuurlijk ook ontslag nemen. Echter is het dan niet mogelijk om een ww-uitkering te krijgen. Het is dan immers je eigen ‘schuld’ dat je werkloos bent. Wanneer de werkgever de werknemer ontslaat in de proeftijd is het vaak wel mogelijk om een ww-uitkering te ontvangen. Echter zal de werknemer dan wel een verklaring van de werkgever moeten aanleveren. Wanneer het ontslag echt door jezelf komt. Omdat je bijvoorbeeld regels verbrak, dan is het mogelijk dat je geen ww-uitkering krijgt.