Wereldwijd daalt het zakelijk optimisme; Nederlandse ondernemers blijven positief

Wereldwijd daalt het zakelijk optimisme; Nederlandse ondernemers blijven positief
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
1 jaar geleden
Gepost in Ondernemen

Na een periode van sterke groei, zijn Europese bedrijven iets minder optimistisch in hun verwachtingen voor 2019. Dit blijkt uit het International Business Report (IBR) van Grant Thornton. Politieke onzekerheden beginnen langzaam invloed te hebben op de verwachtingen bij de meer dan 5000 ondervraagde zakelijk leiders uit 35 economieën wereldwijd.

De stemming bij ondernemers in Nederland is flink gedaald, maar is nog altijd positiever dan in veel andere delen van de wereld.
Het International Business Report (IBR) laat zien dat het zakelijk optimisme met 15pp is gedaald van 54 procent in het tweede kwartwaal van 2018 naar 39 procent voor 2019. Dat is de laagste score sinds het vierde kwartaal van 2016. Overigens zijn de meeste respondenten (60 procent) nog steeds ‘optimistisch‘ of ‘zeer optimistisch’ over de toekomst. De economische onzekerheid wordt gevoed door geopolitieke spanning tussen de Verenigde Staten en China, maar bijvoorbeeld ook door opkomende populaire sentimenten in economieën als Italië en Spanje.

Klik hier en lees het volledige artikel