Wereldprimeur ANP met Twitterdashboard

Wereldprimeur ANP met Twitterdashboard
6 jaar geleden
Gepost in Tech

Het is een ware wereldprimeur: persbureau ANP neemt software in gebruik om razendsnel nieuws te kunnen signaleren op Twitter, het zogenaamde ‘Twitterdashboard’.

Goed nieuws voor journalisten dus. Na een succesvolle proef van 3 maanden is het Twitterdashboard door het ANP geïntegreerd in het nieuwsgaringsproces. Onlangs werd bekend dat de Amerikaanse persdienst CNN samen met Datminr ook een dienst gaan uitrollen die op basis van data-analyse nieuws probeert te ontdekken in tweets.

In Nederland is RTreporter, in samenwerking met de Vrije Universiteit en ondersteund door het Stimuleringsfonds voor de Pers, al sinds 2012 actief op dit vlak. De oprichters van het bedrijf zagen in Twitter al snel een onuitputtelijke bron van informatie voor journalisten. Ze beseften zich wat een waarde het medium zou kunnen toevoegen als het nieuwswaardige feiten op kan pikken voordat de traditionele media dat doen. Inmiddels is de techniek ontwikkeld om de dienst groot uit te gaan rollen. 

De redactie van de populairste nieuwswebsite van Nederland, NU.nl, die meewerkte mee aan de ontwikkeling van het Twitterdashboard heeft daar al bijna een jaar profijt van. Het dashboard leidt dagelijks tot berichtgeving op NU.nl die in een zo vroeg mogelijk stadium is opgepikt. Nieuws kan nu al worden opgepikt aan het begin van of tijdens het ontvouwen van een bepaalde gebeurtenis.

Volgens Johan Groeneveld, adjunct-hoofdredacteur is het ANP erg tevreden over de resultaten van de proef met RTreporter. De doelstelling was om minimaal vijf keer per week op het spoor te komen van een naar ANP-maatstaven nieuwswaardig item. Die doelstelling is volgens de adjunct ruimschoots gehaald. Het Twitterdashboard zal nu verder worden uitgerold binnen de redactie en krijgt een prominente plek op de werkvloer in de vorm van een groot scherm.

Bert Kok, een van de oprichters van RTreporter, is erg blij met de samenwerking met het ANP. Het persbureau werkt namelijk ook mee aan de verdere ontwikkeling van het dashboard. Zo willen ze een zogenaamde taalanalyse gaan toevoegen om RTreporter nog relevanter te maken voor journalisten. Het ANP zal nauw betrokken gaan worden bij dit project.