Welke werkschoenen zijn fiscaal aftrekbaar?

Welke werkschoenen zijn fiscaal aftrekbaar?
23 dagen geleden
Gepost in Gastblogs

Als je werkschoenen moet aanschaffen, dan wil je natuurlijk wel weten of deze fiscaal aftrekbaar zijn. Hierbij moet je wel duidelijk kunnen aantonen dat je de werkschoenen alleen op het werk gebruikt, en niet privé. Bovendien zit er verschil in de verschillende soorten werkschoenen. In dit artikel kom je te weten welke werkschoenen fiscaal aftrekbaar zijn.

Zijn werkschoenen fiscaal aftrekbaar?

De antwoord op de vraag of werkschoenen fiscaal aftrekbaar zijn, is heel simpel: ja. Wel moet je aan een paar voorwaarden van de belastingdienst voldoen. Ook moet je schoenen aanschaffen die de Arbeidsomstandighedenwet heeft voorgeschreven. Je moet namelijk een arboplan hebben en de schoenen moeten vooral – eigenlijk alleen maar – tijdens het werk gedragen worden. Ook hoef jij als medewerker geen eigen bijdrage te betalen voor de aankoop van de schoenen.

Welke schoenen zijn fiscaal aftrekbaar?

Niet alle schoenen die als ‘werkschoenen’ worden bestempeld, zijn aftrekbaar. Ook de schoenen zelf moeten aan bepaalde eisen en voorwaarden voldoen. De schoenen die aftrekbaar zijn, moeten echte werkschoenen zijn, zoals veiligheidsschoenen of schoenen met een stalen neus. Het gaat hierbij zowel om hoge als om lage schoenen, aangezien deze beide een ander soort bescherming bieden tegen verschillende werkzaamheden. De schoenen met veiligheidsklassen S1P, S2 of S3 zijn allemaal fiscaal aftrekbaar.

Moet er een bedrijfslogo op de schoenen aanwezig zijn?

In het geval van bedrijfskleding, is de aanwezigheid van een logo vaak een voorwaarde van de belasting om deze tot fiscaal aftrekbaar te bestempelen. Zo worden maatpakken, bijvoorbeeld, niet als fiscaal aftrekbaar gezien. Op schoenen zit natuurlijk meestal geen logo, en daarom gelden hiervoor andere regels. Er hoeft dan ook geen logo op de werkschoenen te zitten om deze aftrekbaar te maken. De werkschoenen hoeven alleen maar aan bovenstaande eisen te voldoen.

Hoe zit dat voor zzp’ers?

In de vorige alinea’s is vooral behandeld wanneer werkschoenen fiscaal aftrekbaar zijn voor werknemers in loondienst. Maar ook zzp’ers kunnen gebruik maken van deze regeling. Zzp’ers kunnen op dezelfde manier profiteren van de fiscale aftrek en moeten zich ook aan dezelfde voorwaarden houden. Ook zij kunnen alleen ‘echte’ werkschoenen met veiligheidsklassen fiscaal aftrekken bij de belasting. Wil jij weten welke veiligheidsschoenen voor jou de beste keuze zijn? Dan kun je bij Arbo Safety Shoes terrecht voor persoonlijk advies.