Welk type zelfstandige ben jij?

Welk type zelfstandige ben jij?
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
2 jaar geleden
Gepost in Overheid

Hulp bij de onzekerheid rondom zzp’ers

Wat is een zzp’er? Sinds drie maanden is hij verantwoordelijk voor het zzp-dossier, maar minister Koolmees ziet nog niet echt een gemakkelijk antwoord op deze vraag. Op woensdag 24 januari 2018 kwam hij bijeen met betrokken partijen als vakbonden, werkgevers en zzp-organisaties.

Koolmees geeft aan dat er wel gezamenlijke wil is om een antwoord te vinden. Alle partijen zijn gebaat bij duidelijkheid. Werkgevers zijn nu soms huiverig om zzp’ers in te huren, omdat onduidelijk is of zij achteraf toch worden gezien als werkgever. Tot die onduidelijkheid weg is, heeft de overheid besloten om in ieder geval tot 2020 niet te handhaven. Dit geldt echter niet voor de zogenaamde ‘kwaadwillenden’.

De minister wil met de opdrachtgeversverklaring, die wordt verkregen door het invullen van een online webmodule, alle onzekerheid wegnemen. Hierop is echter veel kritiek. Dit jaar moet hier duidelijkheid over komen: de Kamer oefent veel druk uit op de minister.

Wat als je nu wilt starten?

Tot er duidelijkheid komt, zijn er grofweg twee opties. Je kunt geheel zelfstandig aan de slag gaan, je inschrijven bij de Kamer van Koophandel en dus echt een bedrijf oprichten. Dan ben je zzp’er. Je kunt echter ook freelancen. Je hoeft dan niet per se ingeschreven te zijn als ondernemer, want je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor payrolling. Dan heb je wel de vrijheid om je eigen opdrachtgevers te kiezen en tarieven te bepalen, maar je profiteert van een stukje zekerheid, zoals doorbetaling bij ziekte en pensioenopbouw.

Klik hier en lees het volledige artikel