Weg met wantrouwen, de meeste mensen deugen

Weg met wantrouwen, de meeste mensen deugen
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
6 maanden geleden
Gepost in Ondernemen

Overheden en andere instanties richten zich op leugenaars en oplichters. In plaats van hun dienstverlening te verbeteren voor de good guys, doen ze aan risicomanagement. Ze zoeken consequent naar punten waarop er misbruik kan worden gemaakt van een regeling of functionaliteit. Om vervolgens de boel zo dicht te timmeren dat het onnodig ingewikkeld en stroperig wordt. Kunnen overheden en bedrijven anders te werk gaan, met vertrouwen als basis?

Bovenstaande druist in tegen mijn gevoel voor rechtvaardigheid. Ik wil me niet bij zo’n werkwijze neerleggen. Luchtfietserij? Ik denk het niet. Redeneer even met me mee.

Praten als Bregman…
Mensen deugen en hebben het beste met je voor. Een prettig uitgangspunt. Historicus Rutger Bregman (je weet wel, die van ‘taxes, taxes, taxes’ en de rel met FOX-presentator Tucker Carlson die hem ‘Why don’t you go fuck yourself’ toebijt in een interview) bouwt er zijn betoog omheen in zijn boek ‘De meeste mensen deugen’ (aff.). Daarin zoekt hij – met vallen en opstaan – naar bewijzen dat de meeste mensen geneigd zijn goed te willen doen.

Klik hier en lees het volledige artikel