Weet jij al waarop je gaat stemmen als ZZP’er tijdens de verkiezingen van 15 maart?

Weet jij al waarop je gaat stemmen als ZZP’er tijdens de verkiezingen van 15 maart?
3 jaar geleden
Gepost in Overheid

Op 15 maart mogen we weer met zijn allen naar de stembus. De ZZP’er was hot topic in Den Haag het afgelopen jaar onder andere met de wet DBA. En ook tijdens de verkiezingen wordt in bijna alle partijprogramma’s specifiek aandacht besteed aan de ZZP’er. Weet jij al waarop je gaat stemmen als ZZP’er? JobByBid zet de standpunten van de 9 grootste politieke partijen bij de huidige peiling (21 februari 2017) voor je op een rijtje.

1. PVV (26 zetels, peiling 21-02-2017)

Het verkiezingsprogramma van de PVV is geschreven op slechts 1 A4’tje. Een aantal standpunten wordt opgesomd, maar daarbij wordt geen uitleg gegeven hoe de PVV dit aan gaat pakken. Arjen Lubach kwam daarom al met de hashtag #hoedan om meer antwoorden te krijgen. Ook als het gaat om de ZZP’er is er helaas niets opgenomen in het verkiezingsprogramma van de PVV.


2. VVD (25 zetels, peiling 21-02-2017)

De VVD stimuleert als liberalistische partij het ondernemen. En dat zie je ook terug in het verkiezingsprogramma. De VVD ziet de ZZP’er als echte ondernemer. En omdat de ZZP’er zelf voor het pensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering zorgen, hebben ze volgens de VVD ook recht op belastingvoordelen, zoals de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. Omdat de arbeidsmarkt steeds verder flexibiliseert vindt de VVD dat de ZZP’er gestimuleerd moet worden in plaats van te worden bestreden. De VVD stelt dat de problemen met de DBA eerst moeten worden opgelost zodat straks een verbeterde wet kan worden ingevoerd.


3. CDA (17 zetels, peiling 21-02-2017)

Het CDA benadrukt in haar verkiezingsprogramma het belang van duurzame arbeidsrelaties. Een vaste aanstelling geeft volgens het CDA vertrouwen en zekerheid voor de toekomst. Momenteel ziet het CDA een ongelijk speelveld ontstaan tussen werknemers in vaste dienst en ZZP’ers. De werknemers betalen namelijk de collectieve voorzieningen van de verzorgingsstaat, terwijl de ZZP’er aanzienlijke fiscale kortingen krijgen. Het CDA wil de flexibilisering tegengaan en de ‘gedwongen zzp’ers’ weer meer zekerheid bieden.


4. D66 (17 zetels, peiling 21-02-2017)

D66 ziet ZZP’ers als mensen met durf en initiatief. De succesvolle ZZP’er moet vooral de ruimte krijgen om te kunnen groeien naar MKB’er. D66 wil daarom de wet DBA niet handhaven totdat er een goede oplossing is. Ook benadrukt D66 dat zij ervoor hebben gezorgd dat een bezuiniging van 500 miljoen op de zelfstandigenaftrek niet doorging. Daarnaast treft D66 verschillende maatregelen om pensioenopbouw voor ZZP’er te vergemakkelijken.


5. GroenLinks (16 zetels, peiling 21-02-2017)

GroenLinks ziet voor ZZP’ers veel voordelen zoals de vrijheid en het indelen van eigen tijd. Maar daarbij wordt ook opgemerkt dat ZZP’ers die niet vrijwillig ZZP’er zijn geworden zichzelf vaak niet verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid en geen pensioen opbouwen. GroenLinks wil er daarom voor zorgen dat ZZP’ers op dezelfde zekerheden kunnen rekenen als anderen, bijvoorbeeld met een arbeidsongeschiktheidsverzekering op minimumniveau en scholing via sectorfondsen.


6. PvdA (13 zetels, peiling 21-02-2017)

De PvdA wil ZZP’ers de ruimte bieden om te blijven ondernemen, innoveren en zichzelf te ontwikkelen. Daarvoor moet het goedkoper worden om in jezelf te investeren door middel van scholing. Daarnaast wil de PvdA een collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP’ers en moeten ZZP’ers bijdragen aan het collectieve pensioenstelsel. Met de wet aanpak schijnconstructies wil de PvdA schijnconstructies tegengaan.


7. SP (12 zetels, peiling 21-02-2017)

De SP ziet het MKB als motor van de economie en wil daarom structurele maatregelen nemen om kleine ondernemers te steunen. Specifiek over de ZZP’er wordt niet veel genoemd, alleen dat een groot deel van de ZZP’ers geen pensioen opbouwt en zich niet verzekert. Er worden echter geen maatregelen genoemd die ze willen nemen om dit eventueel tegen te gaan.


8. 50+ (9 zetels, peiling 21-02-2017)

50+ vindt dat ZZP’ers meer steun, bescherming en hulp van de overheid verdient. Hoe ze dat willen doen wordt niets over gezegd. Wel ondersteunen ze een pensioenfonds voor ondernemers.


9. ChristenUnie (6 zetels, peiling 21-02-2017)

De ChristenUnie is voor een verplichte verzekering voor zzp’ers bij arbeidsongeschiktheid en ziekte om zo een gelijk speelveld op de arbeidsmarkt te creëren. Het pensioen blijft wel de verantwoordelijkheid van de ZZP’er. Daarnaast wil de ChristenUnie de VAR weer invoeren om schijnzelfstandigheid tegen te gaan.

Weet jij al waarop je gaat stemmen als ZZP’er?

De standpunten van de verschillende partijen lopen behoorlijk uiteen. De ene partij kiest voor meer vrijheid, de andere partij wil juist meer zekerheid bieden. Ik weet inmiddels waarop ik ga stemmen. Weet jij ook al waarop je gaat stemmen als ZZP’er? Hoe kijk jij aan tegen de positie van de ZZP’er? Moet er meer zekerheid komen? Of moet de ZZP’er juist alle vrijheid krijgen? Ik ben erg benieuwd naar jouw mening en waarom je daar zo over denkt. Discussieer mee op JobByBid.