Wat moet ik weten over een accountantskantoor?

Wat moet ik weten over een accountantskantoor?
7 maanden geleden
Gepost in Gastblogs

Een accountantskantoor heeft een aantal belangrijke voordelen, welke in deze blog kort worden benoemd. Daarnaast kom je meer te weten over de functie van een accountant, welke opleiding je hiervoor dient te volgen en wat het verschil is met een boekhouder.

Wat is het in het kort?

Een accountantskantoor is een onderneming met als hoofd doel accountancy. Een accountant is iemand die voor zijn werk jaarrekeningen controleert dan wel opmaakt. Verder kan hij of zij zich ook bezig houden met de boekhouding of het verlenen van andere financiële diensten.

In Nederland heb je vele boekhoudkantoren maar een aantal van hen, de bekendste en de grootste worden ‘the big four’ genoemd. Dit zijn: Deloitte, PwC, Ernst & Young, en KPMG. Deze bedrijven doen vaak de hele grote beursgenoteerde bedrijven in Nederland. Gelukkig zijn er nog veel meer kantoren die zich bezig houden met alles onder deze grote namen. 

Hoe wordt je een accountant?
Accountant worden is geen simpele taak. Zou ook gek zijn gezien de belangrijke rol die zij spelen. Een grote taak van een boekhouder is het opstellen of controleren van een jaarrekkening. Hij of zij moet de grootboeken controleren en zorgen dat alles goed op elkaar aansluit. Alleen dan kan er een sluitend boekjaar bereikt worden. Je kan je natuurlijk voorstellen dat wanneer de omzet van een bedrijf richting de miljarden gaat, dit een taak van gigantische proporties wordt. Belangrijk werk dus. Zeker omdat het grote gevolgen kan hebben voor de belastingaangifte.

Het is van belang dat accountants goed opgeleid zijn en praktijk ervaring hebben opgedaan. Tevens moeten ze zichzelf voortdurend blijven nascholen om op de hoogte te blijven van de laatste veranderingen in de wet. Daarom heb je een speciale opleiding nodig. Tevens is de beroepstitel in Nederland voor de wet beschermd. Je mag dus niet zomaar zeggen dat je een accountant bent.

Wat doet een accountant nog meer?

Naast het opstellen van de jaarrekening, hetgeen van enorm belang is voor een bedrijf. Ongeacht de grootte van dit bedrijf. Doet een accountant nog veel meer. De Nederlandse beroepsorganisatie van accountants (NBA) onderscheidt vier werkplekken voor accountants:

• Openbaar accountant: je werkt voor een kantoor of je hebt misschien je eigen bedrijf.
• Intern accountant: je bent net zoals bijvoorbeeld een bedrijfsarts verbonden aan een bedrijf, dit bedrijf is tegelijkertijd jouw klant en werkgever als het ware.
• Overheidsaccountant: Je werkt voor de overheid, bij de belastingdienst of bij de gemeente.
• Accountant in business: Hier houd je je meer bezig met het managen van een bedrijf op economisch vlak en voert veel controles uit.

Daarnaast is een accountant ook een grote bron van advies voor de klant. Omdat hij een intieme kennis heeft van het bedrijf en het bedrijfsleven bezit hij een unieke positie om nuttig advies uit te brengen. Maar ook bijvoorbeeld om fraude te detecteren.

Wat is het verschil met een boekhouder?

Een veel gemaakte fout is het verwarren van een accountant met een boekhouder. Deze twee zijn echter niet hetzelfde. Een boekhouder houdt zich echt bezig met de boeken van een persoon of instelling, dit kan bijvoorbeeld ook het regelen van de salariëring van personeel inhouden. Een accountant daarentegen doet meer op het gebied van opzetten en controleren van financiële administraties.