Wat komt er kijken bij het starten van een horeca onderneming?

Wat komt er kijken bij het starten van een horeca onderneming?
13 dagen geleden
Gepost in Gastblogs

Als je een horeca onderneming gaat starten zul je zien dat daar erg veel bij komt kijken. Zo moet je een goede plek hebben om deze te kunnen starten. Ook heb je vaak personeel nodig om je horeca onderneming goed te laten lopen. Natuurlijk is het ook belangrijk dat alles achter de schermen goed functioneert, denk hierbij bijvoorbeeld aan financiële zaken.

De locatie van je horeca onderneming

De locatie waar je je horeca onderneming neerzet zal veel zeggen over wat voor soort zaak het zal worden. Als je midden in de stad zit is het vaak makkelijker om je restaurant of terras vol te krijgen. Als je een horeca onderneming hebt in de buurt van het strand zal de stijl van je restaurant of hotel heel anders zijn. Daar zullen mensen al snel met het hele gezin komen. Dan kan het fijn zijn dat je iets hebt om kinderen te vermaken, dit kan met bijvoorbeeld een kleurplaat. Wat je ook zou kunnen doen is buiten bij je restaurant speeltoestellen plaatsen. De kinderen kunnen zichzelf dan lekker buiten vermaken en de ouders kunnen rustig eten of na tafelen.

Het interieur van je horeca onderneming is ook erg belangrijk. Deze zal de hele sfeer van je restaurant of hotel helemaal bepalen. Als je gaat voor veel donkere kleuren krijg je al snel een wat luxer en knusser gevoel. Als je meer houdt van licht geeft dit weer een hele andere sfeer aan je horeca organisatie.


Zorg dat je alle nodige vergunningen hebt

Als je alcohol wilt schenken in je horeca onderneming heb je hier altijd een vergunning voor nodig. Dit is dus nodig in een club, maar ook voor een strandtent als je hier een wijntje of biertje wilt kunnen schenken aan je gasten. Het is in Nederland niet toegestaan om dit te doen zonder vergunning. Je moet zelf minimaal 21 jaar zijn om zo’n vergunning aan te kunnen vragen.

Ook een omgevingsvergunning kan nodig zijn om jouw horecabedrijf op te zetten. Dit moet je aanvragen als je iets aan je pand wilt gaan verbouwen.
Ook moet je een vergunning hebben om überhaupt een horecaonderneming te mogen starten op een bepaalde locatie.


Het starten van een bedrijf

Of het nou een horeca organisatie is of een ander soort bedrijf wat je wilt starten er zijn altijd een aantal dingen waar je mee moet beginnen. Zo is het verstandig een plan te maken met hoe je wat wilt gaan aanpakken. Wil je liever klein beginnen en de mogelijkheid hebben tot uitbreiding of begin je gelijk groot? Zo kun je ook met personeel bedenken wat je nu nodig hebt en hoe dat misschien later kan veranderen. Zo kun je nu misschien beginnen als familiebedrijf, maar is het mogelijk dat je later toch wat extra handen nodig hebt.

Ook het inschrijven bij de KvK moet je niet vergeten. Hierdoor wordt je officieel een aangeschreven bedrijf in Nederland. Dit is belangrijk voor het betalen van BTW.