Wat je als beginnende starter moet weten over een zakelijke rekening en een boekhoudprogramma

Wat je als beginnende starter moet weten over een zakelijke rekening en een boekhoudprogramma
10 maanden geleden
Gepost in Gastblogs

Crisis of niet: het aantal ondernemers in Nederland groeit. Begin dit jaar was er een recordaantal ondernemers ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Een groot deel daarvan begint goed voorbereid, terwijl een ander deel nog een beetje oriënterend van start gaat. Het is goed om te weten dat er een aantal zaken is dat je geregeld wilt hebben als starter. Hoe zit het bijvoorbeeld met een zakelijke rekening en wat moet je wel en niet weten over een boekhoudprogramma? In dit artikel vertellen we je meer over de financiële kant van je nieuwe onderneming.

Wel of geen zakelijke rekening en waarom?

Het maakt niet uit of er een recordaantal ondernemers in Nederland is of niet: er zijn nog steeds ondernemers die twijfelen of ze een zakelijke rekening af moeten sluiten. Zij vragen zich vaak af of je met meerdere rekeningen nog wel een overzicht hebt. Het antwoord is: ja, juist. Door een aparte rekening te hebben voor je persoonlijke uitgaven en voor je zakelijke uitgaven zie je precies welk geld waar hoort. Een aantal voordelen van een zakelijke rekening:

 • Zakelijke administratie gescheiden hebben van privé administratie is altijd aan te raden. Op die manier heb je een administratie die veel overzichtelijker is. Dat is handig in het geval van internationaal zakendoen, maar ook voor zaken binnen Nederland.
 • Een zakelijke rekening geeft een professionele uitstraling. Je kunt zo’n rekening namelijk op naam van je bedrijf zetten. Dat staat op facturen veel beter dan een persoonlijke naam of rekening.
 • Je bedrijf heeft een eigen pinpas. Dat scheelt weer met inkopen doen voor je onderneming.
 • Bij een zakelijke rekening kun je meestal profiteren van andere zakelijke voordelen, zoals een verzekering of het bijwonen van netwerkevents.
 • De kosten voor het openen en hebben van een zakelijke rekening zijn aftrekbaar

Tips bij openen van een zakelijke rekening

Heb je de keuze gemaakt om een zakelijke rekening te openen voor je bedrijf dan moet je weten waar je moet beginnen. Er zijn tegenwoordig zoveel tips bij een zakelijke rekening die je op kunt volgen dat je misschien geen idee hebt waar je op moet letten. Begin met het vergelijken van meerdere aanbieders zodat je precies weet wat je waar kwijt bent. Een zakelijke rekening kost namelijk geld. Dat is een van de nadelen van een rekening voor je bedrijf; je moet iedere maand een bepaald bedrag betalen voor een zakelijke rekening.

Kijk ook even bij de bank waar je al een privé rekening hebt lopen: wat bieden zij aan op het gebied van zakelijke rekening en kun je er iets van een voordeel krijgen? De meeste banken geven bestaande klanten vaak een voordeel, zoals het online kunnen regelen van een zakelijke rekening of een korting. Houd altijd je KVK-nummer bij de hand wanneer je een zakelijke rekening wilt openen, evenals de exacte benaming van je bedrijf. Ben je een compleet nieuwe klant dan is het meestal niet mogelijk om online een zakelijke rekening aan te vragen. Maak in dat geval een afspraak bij de bank naar keuze en je bent binnen no time de eigenaar van een eigen zakelijke rekening.

Wel of geen boekhoudprogramma en waarom?

Met een zakelijke rekening ben je er nog niet op het gebied van je administratie. Je moet immers ook je eigen boekhouding regelen en de nodige informatie over een boekhoudprogramma weten. Wat komt er binnen en wat gaat eruit? De meeste zzp’ers doen hun boekhouding zelf; vaak met behulp van een online boekhoudprogramma. Je kunt natuurlijk ook altijd een externe boekhouder inhuren die eens in de zoveel tijd jouw administratie bijhoudt. Wat echter prettig is aan een eigen boekhoudprogramma is dat je waar je ook maar bent je zakelijke administratie in kunt zien. Een aantal voordelen van een boekhoudprogramma:

 • Een boekhoudprogramma werkt geautomatiseerd. Dat betekent dat het bijvoorbeeld automatisch de omzetbelasting kan berekenen wanneer je alle inkomsten en uitgaven hebt ingevuld. Dat scheelt je ontzettend veel tijd.
 • Een boekhoudprogramma is in verhouding goedkoper dan het inhuren van een boekhouder.
 • De meeste boekhoudprogramma’s beschikken over de functie dat ze automatisch facturen voor je op kunnen maken en kunnen versturen. Ook dat levert je flink wat tijd op.
 • Een boekhoudprogramma is eenvoudig te bedienen.
 • Met een online boekhoudprogramma heb je een snel en duidelijk overzicht in je cijfers.
 • Via veel boekhoudprogramma’s kun je met één druk op de knop je maandelijkse en jaarlijkse aangiftes doen bij de Belastingdienst.

Is er ook een nadeel te spotten aan een boekhoudprogramma voor ondernemers? Het enige nadeel is dat een goed boekhoudprogramma niet gratis is. Net als bij een zakelijke rekening moet je betalen voor je boekhoudprogramma. Hierbij geldt wederom dat je die kosten af kunt trekken bij de Belastingdienst. Dat maakt zowel een zakelijke rekening als een online boekhoudprogramma een goede investering voor je bedrijf.