Wat is een LEI-registratie? En krijg ik ermee te maken?

Wat is een LEI-registratie? En krijg ik ermee te maken?
10 maanden geleden
Gepost in Gastblogs

Houd je je als ondernemer bezig met aandelen of derivaten? Dan heb je in het nieuwe jaar, vanaf 3 januari om precies te zijn, en LEI-registratie nodig.

Voor wie is de LEI-registratie?

Heb je een N.V., een stichting of ben je ZPP’er? Dat is voor de registratie onbelangrijk. Het aanvragen en gebruiken van een LEI is verplicht voor alle in Nederland gevestigde bedrijven waarvoor een wettelijke rapportageplicht geldt voor derivaten- en aandelentransacties. Dat geldt voor:

• Beleggingsondernemingen

• Exploitanten van handelsplatformen

• Uitgevende instellingen

• Partijen die deel uitmaken van derivatencontracten (voor zover het ondernemingen zijn)

• Klanten van beleggingsondernemingen en banken die financiële instrumenten kopen, verkopen of verkrijgen

Is je bedrijf in net nieuwe jaar niet geregistreerd? Dan kan je mogelijk niet meer handelen op de beurs. Weet je niet zeker of een registratie voor jou nodig is, neem dan contact op met SFAA. Dan kijken we er samen naar.

Wat is een LEI precies?

LEI staat voor Legal Entity Identifier. Het is een uniek internationaal nummer waarmee financiële toezichthouders zoals de AFM altijd kunnen zien wie een transactie heeft gedaan. Bij rapportages over financiële transacties moet de LEI ook altijd vermeld worden. Het doel is; veiliger zaken doen.

De partijen van transacties wereldwijd kunnen straks geïdentificeerd worden. In Nederland zijn we al een eind op weg met de registraties. 25 duizend bedrijven en stichtingen hebben ondertussen al een nummer. Alle bedrijven die een registratie hebben worden opgenomen in een register. Hierin staan ook de mutaties van de laatste 30 dagen. Dit register is te raadplegen op de website van GLEIF.

Hoe kan ik me registreren?

Een LEI kan worden aangevraagd door een medewerker van de organisatie waarvoor deze nodig is. Of je kunt iemand van buiten de organisatie machtigen om het voor je bedrijf te regelen. De aanvraag moet worden gedaan bij de Kamer van Koophandel. Meestal duurt de verwerking van de aanvraag ongeveer 10 werkdagen. De eenmalige kosten zijn € 65,-, daarna is geldt een jaarlijkse bijdrage van € 40,-. Heb je geen registratie meer nodig? Vergeet dan niet de registratie stop te zetten, anders lopen de kosten gewoon door.

Wat heeft de LOU te maken met de LEI?

Een veelgebruikte term als het om de LEI gaat is de LOU: Local Operating Unit. Dit is de organisatie die binnen een land de uitgifte en het beheer verzorgt. In Nederland is dit de Kamer van Koophandel.

Bron: http://www.sfaa.nl/lei-registratie/