Wat is de KKC-regeling?

Wat is de KKC-regeling?
4 maanden geleden
Gepost in Gastblogs

Het coronavirus heeft onze maatschappij al lange tijd in zijn greep. Niet alleen mensen ondervinden hinder van dit virus en de bijbehorende crisis, maar ook bedrijven. In sommige branches zijn de afgelopen tijd rake klappen gevallen. Is jouw bedrijf ook actief in een branche waar de klappen vallen? Dan moet je mogelijk alle zeilen bijzetten om het hoofd boven water te houden. Om het jou wat makkelijker te maken, kun je een beroep doen op verschillende regelingen. De KKC-regeling is hier een voorbeeld van. Dit corona krediet is bedoeld voor bedrijven uit het segment kleinbedrijf om financiële tegenslagen door corona op te vangen. In deze tekst vertellen wij jou alles over deze regeling.

Is de KKC-regeling iets voor mijn bedrijf?
Een KKC-lening, ofwel corona krediet, is een zakelijke lening die je gebruikt om tijdelijke financiële tekorten van jouw bedrijf op te vangen. Voordat je kiest voor de KKC-regeling ben je vast en zeker benieuwd of deze coronafinanciering bij jouw onderneming past. Dit hangt af van de financiële gevolgen die je ondervindt door corona. Zijn deze gevolgen groot? Dan komt de KKC-regeling mogelijk als geroepen.

Je kiest niet voor een KKC-lening zonder te weten wat dit precies is. Daarom geven we je hier wat meer info. Allereerst moet je weten dat deze regeling volledig is afgestemd op ondernemers in het segment kleinbedrijf. Zij kunnen via deze regeling tot maximaal 50.000 euro coronafinanciering krijgen. Hierdoor slaag jij er mogelijk toch in jouw hoofd boven water te houden. Is 50.000 euro je te veel? Geen probleem, want je kunt ook minder lenen. Het minimale leenbedrag is 10.000 euro.

Zakelijke lening, maar toch anders
De KKC-regeling is een lening. Hierdoor denk je mogelijk dat er weinig verschillen zijn met een zakelijke lening. Je betaalt hier immers ook rente. Bij de KKC-regeling betaal je een vaste rente tussen de 3 en 4 procent. Ter vergelijking: bij een zakelijke lening ligt dit percentage tussen de 2 en plusminus 12 procent. Hoe het komt dat dit verschil zo groot is? Doordat de overheid garant staat voor de KKC-regeling.

Een tweede verschil tussen de KKC-regeling en een standaard zakelijke lening is de manier van afbetalen. Bij een zakelijke lening los je maandelijks af. Dit doe je vanaf het moment dat de lening ingaat. Bij de KKC-regeling is dit niet het geval. Hier leen je de eerste twaalf maanden namelijk aflossingsvrij. Je betaalt enkel rente en hebt nog geen verplichte aflossing voor je KKC-lening. Een jaar na het afsluiten van de lening begin je pas met het aflossen.

Voorwaarden waaraan je moet voldoen
Ook bij deze regeling moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je bijvoorbeeld klant zijn bij ABN AMRO, Rabobank, ING, SNS, KNAB, Regiobank of New10 om de KKC-regeling aan te kunnen vragen. Daarnaast moet jouw bedrijf het afgelopen jaar wist hebben gemaakt en moet de omzet boven de 50.000 euro liggen. Dit is slechts een kleine greep uit de voorwaarden. Benieuwd waar je nog meer aan moet voldoen? Klik hier en achterhaal direct of jij in aanmerking komt voor de KKC-regeling.