Wat is btw-carrouselfraude? En hoe voorkom je het

Wat is btw-carrouselfraude? En hoe voorkom je het
3 jaar geleden
Gepost in Ondernemen

Je hebt er vast wel eens van gehoord of over gelezen. Maar wat het nou precies betekent dat weten de meeste ondernemers niet. Daarom leggen we je hier zo helder mogelijk uit wat carousselfraude is en hoe je problemen kan voorkomen.

foutje is fraude

Bij carrouselfraude gaat het mis bij het betalen van btw. Je betaalt als ondernemer geen btw aan de Belastingdienst, terwijl je die wel bij je klanten in rekening hebt gebracht. Klinkt simpel en makkelijk te voorkomen. Maar bij btw-carrouselfraude zit de handelsketen vaak ingewikkeld in elkaar. Bovendien gaat de fraude over verschillende EU-landen heen. Doordat het zo ingewikkeld is opgezet, worden de Belastingdienst en ondernemers misleid. Het kan gebeuren dat je midden in een carousselfaude zit zonder dat je het door hebt. Ondanks dat het volledig onbewust is, kan het toch gebeuren dat belastingaftrek wordt geweigerd. Dan moet je dus meer btw betalen of krijg je zelfs een boete.

Een voorbeeld

Ok. In zo’n oplichtersketen zitten, dat wil je niet. Maar hoe werkt btw-carrouselfraude nou? Hieronder een voorbeeld. Het is een vrij ingewikkeld verhaal dus lees het gerust 2 keer (;

Er zijn altijd meer bedrijven betrokken (minimaal 3) waarbij minimaal 1 bedrijf de ontvangen btw niet afdraagt.
• Er wordt een verkoop gedaan door partij A aan partij B, partij B zit in een ander EU land. Deze verkoop gaat zonder btw.
• Partij B doet een verkoop aan partij C, die in hetzelfde land zit. Hierop is het btw tarief van dat land van toepassing.
• Partij C verkoopt aan partij D binnen hetzelfde land btw.
• D verkoopt het weer aan A zonder btw.

Partij B moet btw afdragen (de rest heeft transacties zonder btw of zowel terug te vragen als af te dragen btw). De fraude zit er echter in dat de btw nooit wordt afgedragen, partij B verdwijnt uit beeld. Daarom heet die ook wel een “plof B.V.”.
Om een rookgordijn te creëren komt het voor dat er na partij D nog andere partijen zijn, met als doel om het minder duidelijk te laten zijn dat er sprake is van een cirkel.

Er wordt ook regelmatig voor gekozen om landen buiten de EU te gebruiken om carrouselfraude met diensten op te zetten. Doordat er dan geen ICP aangifte wordt gedaan (specificatie van de leveringen) bij de belastingdienst én diensten niet langs de douane gaan, is dit moeilijk te checken.

Hoe weet je dat je betrokken bent bij btw carrouselfraude?

Fraudeurs pakken het elke keer anders aan. Hieronder hebben we op een rijtje gezet waar je op moet letten. Zijn er meerdere van de onderstaande punten die je herkent? Grote kans dat je dan te maken hebt met btw carrouselfraude.

 • Je kan goederen of immateriële zaken kopen waarbij de verkoper zegt dat er al een koper gevonden is. De verkoper vertelt gelijk wie de klant is.
 • Een klant wil iets kopen en geeft daarbij aan wie de leverancier moet zijn.
 • Wat je verkoopt, komt uiteindelijk ook bij je terug.
 • Het bedrijf waarmee je zaken doet is net opgericht of heeft een bestuurswissel gehad.
 • Een aanbod van goederen onder de gebruikelijke prijs of een grote transactie in 1 keer. Meestal wordt btw fraude gepleegd met facturen van tussen de € 100.000 en € 500.000 per factuur.
 • Een ander signaal is als je het verzoek krijgt om de aankopen die je doet niet te betalen aan je leverancier, maar aan een andere partij.
 • Verder kan het voorkomen dat de belastingdienst je erop wijst dat je mogelijk betrokken bent bij btw fraude. Je krijgt dan een brief dat er aanwijzingen zijn dat een partij waarmee je zaken doet betrokken is bij btw fraude. Als je zo’n brief krijgt heb je geen probleem, maar het is wel belangrijk dat je de aanwijzingen uit de brief (zoals geen zaken meer doen met de partij en/of informatie verstrekken aan de belastingdienst) opvolgt.

Waar moet je op letten voordat je met iemand zaken gaat doen?

De belastingdienst eist dat je zorgvuldig handelt bij het selecteren van klanten en leveranciers. Voorbeelden van punten waaruit zorgvuldigheid blijkt zijn:

 • Je bent via gebruikelijke wegen in contact gekomen.
 • De contactpersonen bij de bedrijven waarmee je zaken doet zijn bevoegd het bedrijf te vertegenwoordigen.
 • Je kunt makkelijk een contactpersoon bereiken, via een herkenbaar mail adres en een vaste telefoonlijn. Het kan bijvoorbeeld een aanwijzing zijn dat er iets niet klopt als je alleen contact hebt via Skype.
 • Als je met goederen werkt, weet je altijd waar de goederen die jouw eigendom zijn zich bevinden.
  De goederen die jouw eigendom zijn heb je gecontroleerd of laten controleren.Tijdens transporten zijn de goederen verzekert.
 • Het is ook verstandig om een dossier te hebben van bedrijven waarmee je zaken doet. Zo zijn een bevestiging van het btw nummer (verificatie systeem VAT VIES), een identiteitsbewijs van jouw contactpersoon en een uittreksel uit het handelsregister handig om te hebben.

Bij welke goederen moet ik extra opletten

btw-caroussel fraude komt vaak voor bij:

 • (Edel)metalen;
 • Auto’s
 • Frisdrank en alcoholische dranken
 • Emissierechten op broeikasgassen
 • Mobiele telefoons, spelcomputers, tablets, laptops en andere elektronica
 • Computerchips

Wat als je denkt dat je betrokken bent bij fraude?

Als je het vermoeden hebt dat je betrokken bent bij btw fraude, is het belangrijk om actie te ondernemen. Heb je het vermoeden of had je redelijkerwijs het vermoeden moeten hebben maar onderneem je geen actie, dan kan de belastingdienst maatregelen tegen jou nemen.

Vermoedelijke betrokkenheid bij btw fraude kan je melden bij de belastingtelefoon. Maak hiervan gelijk een gespreksverslag. Vergeet niet om op te schrijven wanneer je hebt gebeld en met wie je hebt gesproken.

Verder is het belangrijk om bij vermoedelijke btw fraude de relatie “on hold” te zetten. Het probleem kan nog opgelost worden als de andere partij bijvoorbeeld alsnog iets aanlevert waar je om hebt gevraagd of een transactie toelicht. Mocht dit niet gebeuren of onbevredigend zijn, dan is het beter helemaal geen zaken meer met de partij te doen.

Hulp nodig?

Bij SFAA snappen heel goed dat je soms gewoon blij bent met een mooi aanbod en dat je niet meteen aan btw fraude denkt. Of dat je eerste reactie is om een grote deal ook door te laten gaan als een uittreksel van het handelsregister niet geleverd kan worden. Daarom staan wij als onafhankelijke partij naast onze klanten. We helpen je procedures uit te denken of kijken mee met een bij een grote deal. En wat veel ondernemers ook fijn vinden: brieven van de belastingdienst kunnen wij voor je afhandelen.

Je kunt ons bellen op 020-2610723 of mailen op [email protected].