Wanneer moet ik een arbo arts inschakelen?

Wanneer moet ik een arbo arts inschakelen?
3 maanden geleden
Gepost in Gastblogs

Als werkgever heb je er elke week mee te maken: werknemers die zich ziek melden. Veruit de meesten hiervan zijn binnen een paar dagen weer aan het werk, maar niet iedereen. Wanneer moet je als werkgever vervolgens een arbo arts of bedrijfsarts inschakelen? En in welke andere gevallen kan een arbo arts van pas komen? In dit artikel lees je er alles over.

Bedrijfsarts of arbo arts

In Nederland heb je zowel bedrijfsartsen als arbo artsen. Maar wat is het verschil? In het kort komt het er op neer dat bedrijfsarts een wettelijk beschermde titel is en er dus extra diploma’s voor worden gevraagd. Een arbo arts heeft enkel een basisopleiding. Arbodiensten zijn wel breder inzetbaar dan bedrijfsartsen, met name op preventief gebied.


Wanneer schakel je dan een arbo arts in?

Ten eerste kan een arbo arts je helpen om te voorkomen dat je werknemers ziek worden. Hij geeft bijvoorbeeld preventief advies over hoe je gezondere arbeidsomstandigheden creëert. Je kunt hem dus inschakelen als je een opvallend hoog ziekteverzuim hebt binnen je bedrijf en je hier wat aan wilt doen. Hij zal dan de achterliggende redenen proberen te achterhalen waarom werknemers (langdurig) ziek worden.

Daarnaast moet je een arbo arts inschakelen als een werknemer langdurig ziek is. Dit moet verplicht in de zesde ziekteweek, maar veel werkgevers kiezen ervoor om dit al eerder te doen. De arts is er dan voor om de ziekmelding te beoordelen. Hij staat de zieke bij en beoordeelt of de werknemer nog bepaalde werkzaamheden kan uitvoeren of dat dat beter is van niet.

Ten slotte helpt een arbo arts ook bij de re-integratie van een zieke werknemer. Hij brengt een advies uit over wat de beste aanpak hiervoor is en houdt een re-integratiedossier bij.


Hoe vind je een goede arbo arts?

Het beste kun je als werkgever een contract afsluiten met een gecertificeerde arbodienst. Welke je kiest mag je als bedrijf zelf kiezen. Wel is het echt verplicht om in zee te gaan met een arbodienst die gecertificeerd is. Zo weet je ook zeker dat deze beschikt over de benodigde medische specialiteit.