Wanneer is een BV (fiscaal) interessant?

Wanneer is een BV (fiscaal) interessant?
3 jaar geleden
Gepost in Gastblogs

Sinds de inwerkingtreding van de ‘wet vereenvoudiging en flexibilisering BV-recht’ afgelopen oktober is het eenvoudiger om een BV op te richten. De vraag is echter: vanaf welke winst is het interessant om uw onderneming vanuit een BV te drijven?

De voordelen van een BV
Drie algemene voordelen van het drijven van een onderneming vanuit een BV ten opzichte van de eenmanszaak zijn:

  • Rechtspersoonlijkheid van de BV (minder snel aansprakelijk)
  • Bedrijfsopvolging
  • Scheiding kapitaal en onderneming

Bestuurders en kapitaalverschaffers (aandeelhouders) genieten meer bescherming door te participeren in een besloten vennootschap dan in een eenmanszaak of VOF. Waar schuldeisers zich bij een eenmanszaak of VOF kunnen verhalen op het privévermogen van de ondernemer of vennoten, zijn bij doorbraak van de BV naar de bestuurders of vermogensverschaffers extra eisen gesteld.

Daarnaast is het overdragen van een onderneming vanuit een BV veel eenvoudiger. Wegens scheiding van kapitaal en onderneming staat het bedrijf “los” van de kapitaalverschaffers, waardoor het aantrekken van vreemd vermogen eenvoudiger is evenals het overdragen van aandelen.

Wanneer stap je over naar een BV?

  • Fiscale voordelen bij een jaarlijkse winst rond €100.000 of/en
  • Civiele voordelen van het hebben van rechtspersoonlijkheid

 De wetswijziging van afgelopen oktober hebben geen veranderingen op het gebied van fiscale wetgeving teweeg gebracht. Het is fiscaal gezien pas interessant om een onderneming te drijven in de vorm van een BV als er jaarlijks (minimaal) een bepaald bedrag aan winst wordt gegenereerd. De ondernemer die zijn bedrijf in de vorm van een eenmanszaak blijft uitoefenen, zal bij structurele hoge winsten meer belasting afdragen vanwege het progressieve tarief tot 52% in box 1.

Het moment waarop de ondernemer dient over te stappen van eenmanszaak naar BV, of dient te starten vanuit een BV, wordt in het jargon ook wel het ‘omslagpunt’ genoemd. Naast de winst zijn eveneens andere factoren van invloed op dit ‘omslagpunt’, denkt u hierbij aan bijtelling voor het privégebruik van uw auto, de hoogte en toevoegingen aan uw oudedagsreserve en de hoogte van de ondernemersaftrekken waarop u aanspraak maakt.

Als u met uw onderneming structurele winsten maakt (van rond de €100.000) en uw toekomstverwachtingen, ondanks de crisis, er goed uitzien, is het aan te raden om met een van onze adviseurs uw mogelijkheden en voordelen te bespreken om over te stappen naar de BV.

Toch een BV
Veel ondernemers kiezen, ondanks het fiscaal gezien niet de beste optie is, voor een BV vanwege de beperkte aansprakelijkheid die ze genieten door hun onderneming vanuit een besloten vennootschap te drijven. Als de vennootschap faillieert zijn de bestuurders niet direct in hun prive vermogen aansprakelijk. Hierdoor kan het fiscale aspect van ondergeschikt belang zijn.

Over ons
Start Flex BV biedt startende en huidige ondernemers scherpe all-in pakketten aan voor het oprichten van een BV of het wijzigen van statuten. We werken samen met meerdere onafhankelijke notariskantoren en fiscalisten zodat kwaliteit en bereikbaarheid altijd gewaarborgd is.

Ook werknemers met een goudenhanddruk of ontslagvergoeding zijn voor gratis informatie bij ons aan het goede adres, wij adviseren u graag over de voordelen en mogelijkheden van een Stamrecht BV.

Onze prijzen

* Kijk voor meer informatie en voorwaarden op www.startflexbv.com

Bron: www.startflexbv.com