Wanneer gebruik je contractmanagement?

Wanneer gebruik je contractmanagement?
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
1 jaar geleden
Gepost in Gastblogs

Heb jij goed zicht op al je contracten? Of is het al eens voorgekomen dat een contract, waar je eigenlijk vanaf wilt stilzwijgend werd verlengd? Dan is het hoog tijd dat je contractmanagement software gaat gebruiken. Met een goed contractmanagement systeem weet je bovendien wanneer het tijd is om lucratieve contracten opnieuw te onderhandelen. Zeker wanneer je als legal counsel veel belanghebbende partijen hebt en de onderneming snel groeit, groeit het aantal contracten snel mee. Het is essentieel om de levenscyclus van deze contracten goed bij te houden!

Om een goed beeld te krijgen van de inzet van contractmanagement is het allereerst goed om te weten, wat het precies inhoudt. Bij contractmanagement doorloop je het volledige proces van contracten en kan je dit proces op een efficiënte wijze uitvoeren vanaf één centrale plek. Zodra jij een contract hebt getekend krijg je volledig geautomatiseerd een melding wanneer het contract bijna is verlopen. Hierdoor mis je geen termijnen meer en kun je waar nodig een contract opzeggen, verlengen of onderhandelen over nieuwe voorwaarden. Hierdoor maak je geen onnodige kosten en loop je minder omzet mis. Je hebt alle juridische zaken netjes bij elkaar, waardoor je overzicht creëert in al je papierwerk.

Het is van groot belang dat je op tijd begint met het gebruik van contractmanagement software. Vaak beginnen bedrijven hier net te laat mee. Veel bedrijven zijn pas begonnen met contractmanagement, nadat ze een deadline hadden gemist en hierdoor vastzitten een aan ongunstig contract of juist een waardevol contract lieten verlopen. Bovendien neemt het gebruik van contractmanagement jou als legal counsel een hoop werk uit handen. Onthoud goed dat het handmatig bijhouden van contracten foutgevoeliger is dan wanneer je gebruik maakt van software. Begin daarom zo vroeg mogelijk met contractmanagement software. Dankzij de ontwikkelingen op technologisch gebied hoef je je niet ongerust te maken over de veiligheid van je bestanden. Deze worden veilig opgeslagen in een cloud, waarmee je direct voldoet aan de AVG-normen. Wanneer je als startende ondernemer personeel in dienst hebt, stel je eenvoudig in wie welke contracten kan inzien.

Het gebruik van contractmanagement biedt eigenlijk alleen maar voordelen. Je krijgt overzicht over contracten en je contracten staan veilig opgeslagen, zodat je ze niet kwijt kunt raken. Vertrouwelijke informatie in de contracten is uitstekend beveiligd. Met deze voordelen heb je als juridisch adviseur nauwelijks omkijken naar het bijhouden van alle contracten en kan jij je aandacht richten op andere zaken.