Waarom vinden de zoekmachines mijn site niet?

Waarom vinden de zoekmachines mijn site niet?
9 dagen geleden
Gepost in Gastblogs

Wat is het frustrerend! Heb je een prachtige website gemaakt, technisch geavanceerd en helemaal in orde. Precies passend bij je bedrijf, met precies de content erop die bij jullie past, en waar klanten op zitten te wachten. Maar waar blijven die klanten nou? Waarom weten maar zo weinig mensen je site te vinden? En waarom komt hij niet naar boven in de resultaten van zoekmachines als je daarin zoekt op relevante zoekwoorden? Waarom kunnen zij jouw site blijkbaar niet vinden?

Het internet is oneindig groot

Om te snappen waarom jouw site niet hoog in de zoekresultaten van zoekmachines terechtkomt, zal je je allereerst moeten realiseren dat het internet tegenwoordig bijna oneindig groot is. Het aantal actieve websites valt nauwelijks te tellen, waardoor het voor zoekmachines best lastig kan zijn om op elke zoekterm binnen no time met de juiste resultaten te komen. Toch doen ze dat heel aardig, al kan het natuurlijk zijn dat je je eigen bedrijf, je eigen website, een hoger plekje in de resultaten had gegund.

Als een zoekmachine een zoekterm krijgt ingevoerd, gaat deze razendsnel het internet door, om vervolgens met een lijst resultaten te komen die bij deze term passen. Deze resultaten zijn gerangschikt op basis van relevantie, zodat de kans dat de gebruiker de resultaten krijgt die hij of zij zoekt het grootst zijn. Wetend dat er over vrijwel ieder onderwerp talloze websites zijn, kan het best lastig zijn om de resultaten in de beste volgorde te presenteren. Net zoals het ook behoorlijk lastig is om jezelf in de topresultaten te krijgen. De enige manier om dat echt goed te doen, is je een beetje aanpassen aan hoe de zoekmachines werken. Search Engine Optimization noemen we dat, SEO afgekort.

Je site aanpassen aan zoekmachines: hoe doe je dat?

Je site aanpassen aan hoe zoekmachines werken is makkelijker gezegd dan gedaan. Zij passen namelijk geregeld hun werkwijzen aan, waardoor iets was goed werkte plotseling nauwelijks meer zoden aan de dijk kan zetten.

Wat wel altijd belangrijk blijft, is zorgen dat je site relevant wordt gevonden. Dat doe je bijvoorbeeld door middel van linkbuilding, zorgen dat er vanaf andere sites naar jouw site wordt gelinkt. Dit is voor zoekmachines een teken dat je site relevant wordt gevonden, en zo je plekje in de zoekresultaten te verhogen. Zo maar in het wilde weg linkjes plaatsen zal je echter niet helpen, goede linkbuilding is een vak apart, iets dat je beter aan professionals over kan laten. Zij kunnen precies bepalen op welke sites en met welk woord er naar je site gelinkt moet worden om je zoekmachine resultaten te verbeteren.