Waarom psychologische veiligheid essentieel is voor effectieve teams

Waarom psychologische veiligheid essentieel is voor effectieve teams
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
2 jaar geleden
Gepost in Ondernemen

Wat maakt een team effectief? Google onderzocht 180 teams en deed meer dan 200 interviews om deze vraag te beantwoorden. Wat bleek? Wie onderdeel uitmaakt van een team, doet er minder toe dan hoe zij met elkaar samenwerken (of hoe zij samenwerken). De internetgigant identificeerde psychologische veiligheid als het belangrijkste kenmerk van effectieve teams.

Wat is psychologische veiligheid, waarom is het zo cruciaal en belangrijker, hoe kun je het creëren in je eigen team?

Nieuw team, nieuwe situatie

Vaak bevond ik mij in de volgende situatie:

Ik maakte onderdeel uit van een nieuw team of nieuw gevormde groep en begreep iets niet. Hierover wilde ik een vraag stellen, maar toen ik om mij heen keek zag ik dat niemand anders een vraag wilde stellen. Had ik iets niet gehoord, niet goed geluisterd, of had ik het verkeerd begrepen? Omdat ik me ongemakkelijk voelde besloot ik om mijn vraag niet te stellen, en het antwoord later zelf uit te zoeken.

Komt dit je bekend voor?

Teamleden blijken vaak terughoudend te zijn in het tonen van gedrag dat hen mogelijk onbekwaam, onbewust of niet positief kan laten lijken voor hun teamgenoten.

Precies dit gebeurde in de bovenstaande situatie!

Klik hier en lees het volledige artikel