Waarom niemand ooit tevreden is met zijn salaris

Waarom niemand ooit tevreden is met zijn salaris
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
2 jaar geleden
Gepost in Ondernemen

Ondanks het feit dat Nederlanders tot de rijksten ter wereld horen, zijn we niet automatisch gelukkig, schrijft het AD. Zo lijken we nooit tevreden met ons salaris. In het college van de Universiteit van Nederland legt organisatiepsycholoog Kilian Wawoe (Vrije Universiteit) uit waarom dat is.

De gemiddelde Nederlandse student heeft een inkomen van 12.000 euro per jaar en hoort daarmee bij de rijkste 13 procent van de wereld. Weinig studenten beseffen zich dat echter en onderling staan hoge huurprijzen en continue ‘geldnood’ hoger op de agenda. Ook niet-studenten kennen dit fenomeen: uit onderzoek blijkt dat de rijksten onder ons zich niet realiseren hoe bevoorrecht ze zijn met hun salaris. Volgens organisatiepsycholoog Kilian Wawoe (Vrije Universiteit) heeft dit te maken met de constante vergelijking die we maken met de directe omgeving. Oftewel, het succes van anderen beperkt ons eigen geluk.

Een Nederlandse student staat dus vrij hoog op de ladder der rijkdom. Iemand met een modaal inkomen van zo’n 23.000 euro netto per jaar behoort zelfs tot de rijkste 5 procent en tik jij de Balkenende norm aan met je salaris, mag je jezelf tot de rijkste 1,1 procent ter wereld tellen. Als Nederlander hebben we het dus zeker niet slecht getroffen. Maar betekent dit dan automatisch dat we ons gelukkiger voelen? Volgens Wawoe is dat niet het geval. Uit zijn onderzoek blijkt dat een groot deel van de bevolking zelfs ontevreden is met zijn salaris.

Klik hier en lees het volledige artikel