Waarom mensen je vertrouwen, verschilt per cultuur

Waarom mensen je vertrouwen, verschilt per cultuur
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
2 jaar geleden
Gepost in Ondernemen

Om samen te kunnen werken moeten we elkaar kunnen vertrouwen, schrijft Sprout-expert Saska Maarse. Waarop we dat vertrouwen baseren, verschilt per cultuur.

Stel, je bent onderweg naar een belangrijke afspraak, bijvoorbeeld een nieuwe klant. Je wilt daar op tijd zijn om een goede eerste indruk te maken. Onderweg kom je een – voor jou – belangrijk persoon tegen. Een persoon voor wie je respect hebt, bijvoorbeeld je voormalige baas. Hij of zij begint een uitgebreid verhaal tegen je te vertellen.

Het verhaal duurt en duurt. Intussen zit je op hete kolen. Als je gesprekspartner nog langer blijft doorgaan, kom je waarschijnlijk te laat op je afspraak. Wat doe je?

A. Je onderbreekt je voormalige baas en zegt: “Sorry dat ik je onderbreek, maar ik ben onderweg naar een belangrijke afspraak waar ik echt op tijd moet zijn. Zullen we een andere keer verder praten?”
B. Je luistert geduldig naar het verhaal. Intussen probeer je op een non-verbale manier duidelijk te maken dat je haast hebt, met het risico dat die boodschap niet wordt opgepikt.

Klik hier en lees het volledige artikel