Waarom je rijker wordt als je je geld weggeeft

Waarom je rijker wordt als je je geld weggeeft
5 jaar geleden
Gepost in Ondernemen

Wist je dat mensen die geld doneren of weggeven meer verdienen dan mensen die dat niet doen? “Duh, mensen die meer geld hebben kunnen meer weggeven omdat ze meer hébben.” Ahh maar had je door dat ik niet opschreef dat mensen die meer geld VERDIENEN meer geld weggeven? Meer verdienen is het resultaat van geven, niet andersom.

Ik snap het, dit is niet logisch. Er zijn niet veel get-rich-quick seminars die zeggen: “Wil je rijk worden? Geef dan al je geld weg.” Dus hoe werkt het dan? De argumentatie is als volgt:

 • Mensen die geven blijken gelukkiger dan mensen die dat niet doen.
 • Mensen die gelukkiger zijn blijken productiever te zijn op het werk dan mensen die niet gelukkig zijn.
 • Mensen die productiever zijn op het werk verdienen meer geld dan minder productieve mensen.


Klinkt niet erg wetenschappelijk hè? Hier dan wat bewijs. Een wetenschapper genaamd Arthur C. Brooks deed een onderzoek in Amerika onder 30,000 families met verschillende financiële situaties (de data was verzameld door Harvard). De families werden gevraagd hoeveel geld ze weggaven, waar ze het aan weggaven, hoeveel ze verdienden, welke opleidingen ze hadden genoten en nog een hele reeks andere dingen. Resultaat:

Als twee families identiek waren (zelfde religie, zelfde afkomst, zelfde aantal kinderen, zelfde stad, zelfde niveau onderwijs etc.) maar het enige verschil was dat de ene familie $100 meer doneerde aan goede doelen dan de andere familie, bleek dat de familie die doneerde gemiddeld $375 meer inkomen had dan de familie die niet doneerde. Dit verschil bleek significant toe te schrijven te zijn aan de giften.

Bizar! Dat vond Arthur C. Brooks ook toen hij deze statistieken zag en hij geloofde het niet. Daarom deed hij het onderzoek nog een keer. En nog een keer. En hij bleef dezelfde cijfers krijgen. Elke keer weer. Hij onderzocht zelfs vrijwilligerswerk en bloed doneren. Echt? Bloed doneren? Je vertelt me dat ik rijk kan worden door bloed te doneren? Tja… dat zeggen de cijfers. Maar $375 lijkt nog niet zoveel. Wat als de ene familie $1000 meer geeft dan de andere? Dat is een verschil van $3750 meer in inkomen. $10,000 meer? Ah, dan wordt het interessant…

Ok, het is dan wel weer zo dat mensen die meer verdienen ook meer geven omdat ze meer hebben. Dat staat vast. maar het is wel interessant om te zien dat het ook de andere kant op gaat. Dat komt weer door die ‘happiness-factor’. Dat kan je je wel voorstellen toch? Het is best logisch dat bedrijven bijvoorbeeld liever blije mensen aannemen. Mensen willen graag blije mensen om zich heen hebben. Blije mensen zijn over het algemeen ook succesvoller. En weggeven maakt je blij.

Een rijke zakenman, Jon Huntsman, Sr zei eens: “als je niet geeft als je weinig hebt, doe je dat ook niet als je veel hebt.” En dat zegt een man die ooit woonde in iets wat op een kartonnen doos leek. Sindsdien heeft bij meer dan $2,1 miljard gedoneerd, voornamelijk aan het Hutsman Kanker Instituut, een van de grootste onderzoekscentra op het gebied van kanker.

Nog een aantal punten op een rijtje:

 1. Het gaat niet om de hoeveelheid die je geeft maar om het principe. Als je je realiseert dat iemand het slechter heeft dan jij en jij geeft iets op om die ander te helpen dan ben je goed bezig.
  Geven is niet een luxe maar een noodzaak. Als je succesvol en gelukkig wilt zijn tenminste.
 2. Het hoeft niet in €€€. Ik heb zelf bijvoorbeeld ontdekt dat geld geven voor mij het minst bevredigend is. Ik doneer in plaats daarvan een aantal uren per week aan het fondsenwerven voor en organiseren van trainingen en studie sessies op het gebied van leiderschap voor meisjes en vrouwen over de hele wereld die het minder hebben dan ik.
 3. Geld geven is relatief makkelijk. Maar als je iets van jezelf weggeeft (je tijd en talenten) dan heeft het de grootste impact.
 4. Als laatste: ik geloof dat mensen niet egoïstisch zijn. Het blijkt dat ondanks de crisis van de afgelopen jaren Nederlanders juist meer zijn gaan doneren. Super!
  Ga zo door dus. Het gaat om het geven, geef om te geven! Het effect is gewoon een geweldig bijproduct. Lets be happy and get wealthy :)

Meer overhouden zodat je nóg meer kunt weggeven? Dan kunnen we langskomen voor de overstaphulp! Veel leuker om je geld aan een goed doel te doneren dan aan een energieleverancier toch?

Bron: http://www.cashwijzer.nl/waarom-je-rijker-wordt-als-je-je-geld-weggeeft/