Waarom je je presentatie nooit moet eindigen met een vragenrondje

Waarom je je presentatie nooit moet eindigen met een vragenrondje
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
1 jaar geleden
Gepost in Ondernemen

Bederf je presentatie niet door af te sluiten met een rommelige Q&A, stelt Sprout-expert Arjan Broere. Hij vertelt hoe je een presentatie mooi op tijd eindigt, en zelf bepaalt wat je gehoor meeneemt.

Je hebt je presentatie zo goed als af, dus het klassieke vragenrondje – ookwel, de Q&A – kan beginnen. De eerste vragensteller krijgt het woord en heeft een vraag. Na wat op-en-neer gepraat komt nummer twee met een behoorlijke lange vraag. Het wordt langzaam tijd om af te ronden. Nog tijd voor één vraag. Helaas houdt vragensteller drie het niet echt kort en gaat iemand anders uit het gehoor met hem in discussie nog voor de vraag af is. Ondertussen pakken enkele leden uit je gehoor hun spullen en wordt al discussiërend de presentatie geëindigd. Niet echt een spetterend einde.

Regie

Een presentatie eindigen is iets dat aandacht verdient. Het einde is dat wat je gehoor meeneemt uit de presentatie en doorgaans het best onthoudt. Het is dus een bijzonder onderdeel van je presentatie waar je regie op wil hebben.

Doe je aan het eind het klassieke vragenrondje, dan ben je de regie kwijt. Het resultaat is dat je afhankelijk bent van de vragen en min of meer verplicht bent de vragen één-voor-één te beantwoorden. Hopelijk zijn het goede vragen die begrip van je presentatie laten zien en je de kans bieden nog wat extra's te bieden.

Klik hier en lees het volledige artikel