Waarom het voor bedrijven makkelijk wordt om mensen met een beperking aan te nemen

Waarom het voor bedrijven makkelijk wordt om mensen met een beperking aan te nemen
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
3 jaar geleden
Gepost in Overheid

Voor mensen met een beperking die vanuit een uitkering aan het werk gaan, heeft het kabinet de regeling veranderd. Hierdoor hoopt staatssecretaris Tamara van Ark dat meer werkgevers banen aanbieden aan mensen met een beperking, schrijft het AD. ,,Zij zeggen: wij willen er wel meer aannemen, maar maak het simpeler."

In het gangpad tussen de zakjes paaseieren en de rookworsten staat een trotse Bas te Riele. ,,Ik kan óók heel veel niet'', zegt hij tegen Tamara van Ark, staatssecretaris van Sociale Zaken. Piloot worden zat er niet in, legt hij uit. Elektricien evenmin. Maar bedrijfsleider van de HEMA worden, dat kan wel als je kleurenblind bent. ,,Ben ik nou iemand met een beperking?'', vraagt Ter Riele knipogend.

Personeelsbeleid
Het is al de tweede keer in korte tijd dat Van Ark in deze winkel in Voorschoten is. Dat heeft een reden: ze is enthousiast over het personeelsbeleid dat Te Riele voert. Bij deze HEMA is 15 procent van de medewerkers arbeidsbeperkt, al spreekt de bedrijfsleider liever van 'mensen met mogelijkheden'. Zij kunnen wel werken, maar hebben vaak net even iets meer tijd nodig of houden het minder lang vol. Ze krijgen desondanks een normaal salaris betaald: de winkel krijgt een vergoeding van de gemeente voor hun lagere productiviteit. Loonkostensubsidie heet dit instrument.

Klik hier en lees het volledige artikel