Waar moet je rekening mee houden bij een leefruimte in de kelder?

Waar moet je rekening mee houden bij een leefruimte in de kelder?
1 jaar geleden
Gepost in Gastblogs

Er zijn verschillende soorten bedrijfspanden te bedenken, waarbinnen men slim gebruik wil maken van de ruimte in een kelder. Hoewel een kelder vaak geen ramen heeft, heb je hier voldoende ruimte om bijvoorbeeld machines te plaatsen. Vaak is het zelfs slim om machines of bijvoorbeeld warme servers in de kelder te laten draaien. Enerzijds zorgt dit ervoor dat men hier in andere ruimtes geen last van heeft. Anderzijds is het in een kelder vaak veel koeler dan in een hoger gelegen ruimte. Op deze manier hoeft de ventilator van een machine of computerserver veel minder hard te werken. Een snelle slijtage van de apparaten wordt hiermee tegengegaan. Bij het inrichten van een kelder zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden.

Kelders hebben vaak een hoge luchtvochtigheid

Een van deze factoren is de hoge luchtvochtigheid in de kelder. De hoge luchtvochtigheid kan ertoe leiden, dat apparaten en documenten relatief snel beschadigd raken. Door de luchtvochtigheid te verlagen en vervolgens op peil te houden, ga je deze schade tegen. Het gebruik van een vochtvreter kan helpen bij het verlagen van de luchtvochtigheid. Ook kan het in sommige gevallen noodzakelijk zijn om de muren te behandelen. Dit geldt in het bijzonder voor relatief oude panden. Deze panden beschikken over een fundering, die niet standaard van een waterkering is voorzien. Vocht kan zo vanuit de fundering via een muur naar de kelder opklimmen. Door een waterkering in de muren van de kelder te laten plaatsen, kan zo’n situatie voorkomen worden. Een specialist op het gebied van vochtproblemen kan je hier meer over vertellen.

Een toilet in de kelderruimte laten plaatsen

Mogelijk wil je de kelderruimte van je bedrijfspand van een toilet laten voorzien. Zo hebben medewerkers de mogelijkheid om tijdens werktijd naar de wc te gaan, zonder eerst omhoog te moeten komen. Bij het plaatsen van een toilet in de kelder, kan het voorkomen dat deze moet worden aangesloten op een hoger gelegen afvoerleiding. Om er zeker van te zijn dat het afvoerwater op de juiste manier wordt afgevoerd, is het gebruik van een broyeur aan te raden. De broyeur pompt het water omhoog, waardoor dit richting de hoger gelegen afvoerleiding stroomt. Via deze afvoerleiding kan het water vervolgens worden afgevoerd naar een centrale riolering. Op internet zijn verschillende aanbieders van zo’n broyeur te vinden.

Zorg voor voldoende warmte in de kelder

Met name in de herfst en winter kan het in de kelder al snel erg koud worden. Waar het binnen een hoger gelegen ruimte vaak nog goed uit te houden is, geldt dat niet voor de kelder. Dit valt te verklaren door grondvorst. De grondvorst zorgt dat er ook kou in de muren van de kelder trekt. Op deze manier is het hier aanzienlijk koeler, dan in een hoger gelegen ruimte. Daar komt nog bij, dat de zon overdag enkel in deze ruimtes boven een kelder zal schijnen. Het is daarom essentieel om de kelder van voldoende warmte te voorzien.

Bron: https://www.waterpomp.be/broyeur