Vijf tips om een ‘supervoorspeller’ te worden

Vijf tips om een ‘supervoorspeller’ te worden
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
9 maanden geleden
Gepost in Tips

Wees bewust van je eigen bubbel anders wordt je nooit een ‘supervoorspeller’

Veel innovaties redden het niet in de markt. Dit kan zijn omdat er geen behoefte is of omdat het concept niet voldoet aan de wensen in de markt. Betrouwbare voorspellingen kunnen voorkomen dat veel tijd en energie verloren gaat aan het ontwikkelen en vermarkten van een innovatie. In de ontwikkeling van betrouwbare voorspellingen maken we bij Adapt Innovatie o.a. gebruik van lessen die we hebben geleerd van het levenswerk van de Canadees-Amerikaanse wetenschapper Philip Tetlock. Hij doet al tientallen jaren onderzoek naar ‘the art and science of prediction’. Zo ontdekte hij bepaalde mensen ‘supervoorspellers’ blijken te zijn. Deze mensen blijken met hun capaciteiten en vaardigheden in staat te zijn om tot 30% betere voorspellingen te doen dan zogenaamde experts.

Vandaag delen we, aan de hand van zaken die vaak misgaan bij het doen van voorspellingen, vijf tips hoe ook jij een ‘supervoorspeller’ kunt worden. In welke valkuilen trappen we als we niet oppassen bij het doen van voorspellingen?

Overcofidence-effect

We hebben een ingebouwde neiging tot zelfoverschatting. We overschatten systematisch onze kennis en vaardigheden. Als de vraag in een enquête wordt voorgelegd om jezelf in te schatten ten opzichte van het gemiddelde (bijv. bent u een betere chauffeur etc. dan gemiddeld?), dan geeft een ruime meerderheid (81%) aan ver boven het gemiddelde te zitten. Zonder dit overconfidence-effect zou de score gemiddeld precies op het gemiddelde uit moeten komen. Dit effect kan er toe leiden dat we hoe meer vertrouwen en bekendheid we met een bepaald onderwerp denken te hebben, hoe vatbaarder we voor voorspellingsfouten worden.

Klik hier en lees het volledige artikel