Versleuteld chatten met Telegram

Versleuteld chatten met Telegram
6 jaar geleden
Gepost in Apps

In de wondere wijde digitale wereld dat beter bekend staat als het Internet heerst er enorm veel concurrentie. Nu Facebook de nieuwe officiële eigenaar is van Whatsapp en het negatieve karakter van deze overname veel stof deed opwaaien en de grote Whatsapp storing van zaterdag 22 februari 2014, ontstaat een gouden kans voor concurrente chatapps. Het zijn momenteel tumultueuze tijden die Whatsapp doorgaat. Niet gevreesd lieftallige appers, gelukkig is er altijd nog Telegram.

Wat is Telegram?

Hipsters & App-freaks weten natuurlijk al lang wat Telegram is en hebben de app een poos geleden al op hun Iphone geïnstalleerd. Telegram ging vorig jaar van start en is opgericht door de twee Russische broers Nikolai en Pavel Durov. Geen onbekenden in de techwereld. Ze stonden eerder ook aan de wieg van het grootste Russische sociale netwerk, VK. Die site is in Rusland populairder dan Facebook. Dat is een hele prestatie, want in de meeste landen is Facebook de absolute nummer 1. De app stond na het nieuws van de Whatsapp-overname ineens tussen de trending topics op Twitter in Nederland en bovenin de hitlijst met de meest gedownloade apps in de Nederlandse App Store van Apple. Deze Russische app lijkt nu hard op weg om de populairste app van dit soort 'beveiligde' chat diensten te worden.

Interessant alternatief: de valide argumenten 

Sommige alternatieven lijken voor de hand te liggen. Zo heb je Facebooks eigen messenger, Google Hangouts, Skype,Kik messenger, Viber, Blackberry Messenger, Samsungs ChatOn, Line maar zo was er ook opeens Telegram. Telegram lijkt handig op de privacy problemen van Facebook in te spelen met de pay-off: “Taking back our right to privacy”. Daarnaast lijkt de interface van Telegram ook nog eens sprekend op die van WhatsApp wat de overstap naar de dienst laagdrempelig maakt. Het is supersnel, biedt de mogelijkheid om berichten beveiligd te verzenden en het geeft je de mogelijkheid om grotere bestanden (tot enkele GB’s) te versturen.

Telegram versleutelt alle chats en er zijn ook 'secret chats' met versleuteling aan beide kanten mogelijk. Dat zou je moeten beschermen tegen 'pottenkijkers'. Je kan behalve berichtjes ook foto's , filmpjes en documenten versturen en ontvangen. Er zijn groepsgesprekken tot 200 leden mogelijk. In 'secret chats' kan je per persoon instellen hoe lang een bepaald bericht voor hen zichtbaar blijft, van 2 seconden tot 1 week. Inderdaad, een soort Snapchat, maar dan met meer opties.

Er zijn dus best wat valide argumenten om de switch naar Telegram te maken. Telegram heeft zelfs enkele voordelen ten opzichte van WhatsApp. Een van de grootste voordelen is in mijn ogen misschien wel dat Telegram Open Source is. Zo is de broncode van Telegram eigenlijk van niemand, of van iedereen, het is maar net hoe je het bekijkt. Daardoor is het voor iedereen mogelijk om precies te zien hoe het protocol werkt en door middel van de api kan iedereen zijn ‘eigen’ app variant maken.

Nikolai ontwikkelde een speciaal protocol waar de app op is gebaseerd. Maar of Telegram zoveel veiliger is dan andere apps, dat valt te betwijfelen. Ook opmerkelijk: de broers Durov zeggen dat Telegram niet is bedoeld om winst te maken. Als het geld op is, dan gaan de Durovjes aan gebruikers vrijwillige donaties vragen. Buiten dit alles lijkt Telegram nogal zeker over de veiligheid van hun app, zo hebben ze een reward van maar liefst $200. 000 voor de eerste hacker die het encryptie protocol van Telegram weet te breken.

Extreme groei

Wat is nu eigenlijk echt de reden voor gebruikers om plotselinge over te stappen naar Telegram? Want even eerlijk, is iedereen nu echt bang dat ze ergens meelezen? Facebook en Twitter tijdlijnen stonden vol met ophef over de overname en niet veel later werden die berichten omlaag gedrukt door posts met alternatieve apps. Voor de mensen die op zoek gingen naar alternatieven zal het enerzijds om privacy redenen zijn, maar is dat voor de meeste Telegram gebruikers nu het geval? Het moet gezegd: Telegram werkt lekker snel en makkelijk. Maar het wordt pas een goed alternatief als voldoende van je vrienden en bekenden het ook gebruiken. Nu de app hoog in de hitlijsten van de appstores staat, kan dat ineens razendsnel gaan. Heb jij 'm al geprobeerd?