Van zitten ga je eerder dood

Van zitten ga je eerder dood
Redactie Young Startup
Redactie Young Startup
Young Startup
Den Haag ('s-Gravenhage)
8 jaar geleden
Gepost in Tips

Mensen die langdurig ztten hebben een grotere kans om te sterven dan mensen die dat maar een een paar uur per dag doen. Het risico doet zich ook voor bij mensen die een mensen die sporten of een gezond gewicht hebben.

Onderzoeker Hidde van der Ploeg van de Universiteit van Sydney heeft dat ontdekt bij onderzoek onder 200.000 45-plussers gedurende 3 jaar. Daarbij bleek dat mensen die minstens 11 uur per dag zitten 40 procent meer kans hadden om tijdens de onderzoeksperiode te sterven.

De indruk is dat mensen die hun bureauwerk of tv-kijken verruilen voor wandelen of andere lichte activiteiten, daarmee langdurig hun gezondheid verbeteren.

Staand werken
Zelfs als je niet rookt en regelmatig sport, heb je een sterk verhoogde kans voortijdig te overlijden aan cardiovasculaire problemen, schrijft tijdschrift Men's Health in maart 2011. Het American Cancer Society publiceerde in 2010 een studie waaruit blijkt dat vrouwen die meer dan zes uur per dag zitten 37% meer kans hebben te overlijden op jonge leeftijd dan vrouwen die drie uur zitten. Bij mannen is de kans 18% hoger. Ook het American College of Cardiology rapporteerde resultaten vorig jaar januari waaruit blijkt dat er een hogere sterfte is bij mensen die lang zitten.

Volgens Facebook vroegen in september 2011 vijf tot acht werknemers om een staplek. In totaal werken er 200 mensen rechtop van de 2000. Google weet niet precies hoeveel het er zijn op zijn kantoor maar zegt dat het steeds vaker voorkomt. Jim Gattuso, al 17 jaar eigenaar van een winkel in stabureau's, zei in maart 2011 tegen Mashable.com dat de vraag op zijn website Standupdesks.com is verviervoudigd in enkele weken.